2011-06-30

gold?

assalamualaikum w.b.t



haha..today i wanna talk about gold..hahaha..ta ada la..gurau jerk..aku nak cakap pasal mulut yang berisi emas..fuhyoo...see warne emas itu membuatkan aku ingin menjadi seorang mate duitan la..hahaha...guro jerk..ish ish ish..ok la..

mouth full of gold..haha..macam nie kot kan kan..ok citer nye macam ni..dari perhatian aku kan..kenape la sekarang ni manusia memang berat mulut untuk bertanye?bole tak bagi sebab yang terperinci sikit?ape takot kena marah?tapi dengan sape?orang yang di tanya?ape ke gile ke orang yang di tanya nak marah orang yang bertanya?meh habak kat cheq..biaq cheq p tampiak muko dio tu..hahahaha

ke malu nak bertanya?orang tuo-tuo cakap MALU BERTANYA SESAT JALAN..so akunak sesat jalan ke?KEMBALI LA KEPANGKAL JALAN...hahaha...mengarut..aku pelik la..malas nak bertanye?ok aku admit la..aku pown malas gak nak bertanye.bile bab beljar la..haha..tapi kalau bab lain..contoh aku tak paham aku punye biro la contohnye..aku tanye la kan..nanti takot menyusahkan orang lak..haha..ha ke kite takot eh takot menyusahkan orang bile bertanye?haha..better bertanye dari menyusahkan orang di kemudian hari ok..

haha..kadang aku agak terkilan la kan..bukan nak cakap aku nie banyak pengalaman ke apa..tapi dari tak ada langsung kan...ada la jugak pengalaman yang boleh aku share..tapi dah tak tanye macam mane aku nak share kan..aku tanye orang kan..banyak gile benda yang aku dapat..yang aku gune sampai sekrang..haha..tapi tu la.manusia ni tak bole predict..haha..

ha ke akutak suke kat orang yang di tanya tu?hahahahaha..ala jadi la professional sikit..kalau dalam dunia die jerk yang ada ilmu tu..dan aku  desperate sangat tyme tu..adakah aku  nak melayan ego aku tyme tu pulak kan..yang penting aku layan jerk..haha..so what should we do?nak diamkan jugak sebab takot emas berjongkong-jongkong kua dari mulut..atau nak biarkan jerk emas tu kua dari mulut untuk dapatkan hasil yang lebih bernilai dari emas..iaitu ILMU?so pikio la yerk..aku pown tengah pikio nie..poning kepalo eden..hahahahaha..

dah meleweh dah aku ni ha..lain yang aku nak cakap lain yang aku post..haha..emas emas..haram tau lelaki pakai emas..hahaha

new header

assalamualaikum w.b.t

as what u can see..i got a new header..baru jerk habis edit tadi..take a long time to edit..well i dont really expert to used adopd photoshop..thanx to my roomate coz willing to tought me how to used this thing.haha..but im not really sure la sama ada header baru ni better then the old one or not..ok2..give me ur opinion la which is the better n best one.

this was the old header..sangat-sangat lama masa yang di ambil untuk edit..haha.so inilah hasilnye..aku pown entah la..tak tau nak cakap macam mane..pening-pening.

ok yang ni yang baru tadi aku edit..malas nak edit..dan inilah hasilnya..hmm..ape pandangan kowunk ea?mane lebih cantik?yang atas ke bawah?hmm bukan cantik la..yang lebih sesuai untuk di jadikan header..aku tukar pown sebab aku bosan dengan header aku..tapi aku ni lak kalau gune photoshop agak macam siput sikit..haha..sebab tu la aku malas..so hope kowunk ley bantu aku la untuk solve kan problem aku..malas nak serabutkan kepala.

dah la aku tengah pening ni.haha..ok la..make ur valuation for my header ok..

2011-06-29

argghhhh

assalamualaikum w.b.t

arggh tak ada mood+lapar+stress+blur+bengang..semua ada la..all in one..aduyai...mood aku direntap hari ni..tetibe jerk..aku pown tak pasti..aduyai..so sekarang tengah sangat-sangat sangat tak ade mood..mood aku dah melayang sejak pagi tadi..tapi stay boleh cover lagi..bole senyum lagi..anggun dan menawan..dan sekarang otak aku jantung aku hati aku semuanya macam nak pecah..

rasa macam nak makan orang jerk..tapi aku kena ingat..aku ni orang islam ye..sabar sabar sabar sabar dan sabar..dan sekarang memang aku tengah bersabar..hopefuly dapat bersabar la.sob sob..rasa macam nak nangis jerk....dah lah nanti semua orang tak ada kat blok..lagi la..sedih.sorang-sorang..sape la yang nak teman aku..peneman setia memang dah ade..tapi yang lain..hm..tape berdikari la yerk aku sowunk-sowunk,..huhu

berbalik kepada mood aku hari ni..memang ta ada ni..tengah ta ada mood ni..sedih sangat..dah la..malas nak cakap

manusia berubah?

assalamualaikum w.b.t

tajuk pagi ni..adakah manusia berubah?kalau nak cakap tentang aku memang la aku dah berubah..dari seorang pelajar sekolah biasa kepada mahasiswa UTM..haha..dari seorang yang agak berbudi bahasa kepada yang tak reti bahasa..dari seorang yang kosong kepada ada jugak la isi dalam nye..


kalau tengok balik perubahan aku tu positif ke negatif?hmm..entah..cakap pasal caj positif n negatif ni kan...adakah manusia cenderung untuk berubah ke arah positif atau negatif?

tapi sayang kan kalau orang tu daripada caj positif change to negative..kan kan..dari baik bertukar jadi raksasa ultramen..ish2..kesian kesian..entah la..hari ni mod nak menaip macam tak ada jerk..dah disentap oleh ikan josh..haha..wau ikan josh..ape tu..kowunk tak tau ke?meh nak tunjuk...

ni la ikan josh nye..haha..nice teeth bro..kuning..i loike..haha

2011-06-28

fobia?

assalamualaikum w.b.t

fobia?ok definasi fobia adalah dimana pesakit mengalami ketakutan yang tidak wajar atau tidak rasional (irrational fears) terhadap sesuatu benda atau situasi yang khusus.Ia juga dikaitkan dengan pengalaman yang lalu atau pelaziman (conditioning) dimana rangsangan (stimulus) yang neutral dikaitkan dengan rasa takut atau cemas apabila mereka terdedah dengan situasi yang sama.Fobia adalah sebahagian daripada gejala penyakit jiwa yang lain seperti kemurungan (anxiety disorders).umumnya ketakutan terbahagi dua iaitu takut biasa (normal fears) dan takut luarbiasa (abnormal fears).

-Fobia biasa dikatakan jarang sekali berlaku. Antara ciri-cirinya adalah takut  pada ular,kegelapan,lif,menaiki kapalterbang atau berada ditempat tinggi.
-Fobia Agora biasanya bagi mereka yang takut berada di tempat-tempat umum  seperti pasar,dalam bas,atau jambatan atau keadaan bersesak-sesak dengan  orang ramai.
-Fobia sosial berlaku apabila seseorang itu merasa takut,tidak selesa dan  cemas dalam situasi seperti perjumpaan,berinteraksi dengan rakan atau makan  di khalayak ramai.
Langkah pencegahan.
-Penghidap seharusnya tidak mengelakkan diri daripada berhadapan dengan   situasi yang ditakuti.
-Yakinkan diri bahawa tiada bahaya akan menimpa anda.
-Teknik relaks (relaxation techniques).
-Tumpukan perhatian dan fikiran pada sesuatu yang positif bagi membantu  meneutralkan perasaan bimbang atau takut yang dialami
Komplikasi.
-Kemurungan (depression).
-Gangguan dari aspek aktiviti harian atau sosial.
-Panik.
-Mengambil minuman keras secara berlebihan.
-Merasa rendah diri (inferiority complex) dan tidak mempunyai ramai kawan.

dalam kes aku ni pulak..hm tak tau la nak di definasikan sebagai fobia atau ape..tapi aku amat alah dengan :

 belon!!!!hahahaha..sangat-sangat tak selesa bile berdekatan dengan
 belon..ingat lagi mase tyme KURSUS PEMANTAPAN JKM...semua diminta untuk memecahkan belon dengan meniup belon tu..tapi bile sampai part aku..haha..aku tak tiup pown,...aku senyap jerk sorang-sorang..semua push aku suh pecahkan...aku antara yahg last meniup belon tu..sumpah waktu tu aku nak jerk aku menangis macam baby ni..bukan nak menangis..tapi air mate aku memang dah jatuh dah pown..haha

punye la aku cuak tyme tu..last kali aku pakse jugak diri aku untuk tipu..tyme tu aku ingat Allah Allah Allah..selawat banyak-banyak then baru aku tiup..then bile aku tiup last-last tak besar mane pown dah pecah...hahaha..alhamdullillah..tak dapat aku sembunyikan wajah aku yang dah berair tu..hahaha..malu betol la wei..tiup belon pown ta bole..

then sekarang aku masih tak suke dengan belon ok..no no no..tak tau la kenape aku tak suke sangat belon nie..tapi yang penting jangan bagi aku belon ok..aku tak nak..dan aku tak hingin..haha..belon belon...ko berjaye menjatuhkan air mate ku..berharga tau..

journey to the centre of the earth....

assalamualaikum w.b.t

perjalan bermula pada jam 2.15 petang untuk ke DBKL buat assignment..aduyai..ikutkan hati malas seiy nak kua..nak jimat la katekan..tapi disebabkan assignment jadi kena kua jugak ma..hahahaha...ok sampai jerk sogo my group WANI,HENG,RAJA AND KAK.ANA walked together-gether ke DBKL....ya....letih ma...sakit kaki ambo jale kaki..adei..haha

jale punyo jale sampa jugok la kawe ko DBKL...kito ore jumpo denge sekuriti gak lepas tu minto surat kebenare untuk masuk..lepah dapat surat kebenare kawe ore-ore ni pown naik la ke tingkat sembile.adei poning kopalo eden nie ha naik lip...lamo doh ea dok naik lip nie..haha..mujur dok pese kawe...hahahahahahaha..naik jah terus p pejabat jumpo en.Rosli ea,...entah tak ingat..haha..

ore-ore mintak kan pelan kawasan semua la yang diperlukan..haha..meleweh punye meleweh sampai pukul 4..tyme nie la yang peningnye..untuk info yang seterusnya kami tanye la encik tu..mulenye kami diminta ke tingkat 8..sampai tingkat 8 turun tingkat 7..sampai tingkat tujuh naik tingkat 9 semula..then turun semula..semata-mata nak dapatkan info yang kami nak..buang mase tau....tengok2 dah pukul 5..then kiteowunk pown terus balik...

pemerhatian yang teliti membawa kepada satu kesimpulan yang ......

assalamualaikum w.b.t

tajuk hari ni agak panjang dan lebar ye..nak ukur pown tak ada pembaris kat sini..haha..ok la...macam nie..kenape aku cakap pemerhatian kan...sebab selama kuliah dah start 2 3 minggu ni kan..aku pelik gak tengok budak-budak freshie yang baru masuk ni kan kan kan dah ade AWEK @ COUPLE @ PAKWE @ MAKWE la..adei...baru taun 1 tapi mak ai dah ade la awek aka teman nie..pfft bagus la dieowunk ni..

aku terfikir macam mane mereka-mereka itu bisa mendapatkan pakwe@makwe secepat itu sedangkan mereka baru jerk kenal kan..tak sampai pown setahun.......haha..baru 2 3 minggu..tentu bagus kan cara mereka MENGAYAT,BERKATA-KATA,BERMADAH PUJANGGA @ SELF CONFIDENCE dieowunk ot HIGH LEVEL sangat..nie aku kena mintak petua ni..haish..BUKAN PETUA NAK TACKLE OK.....tapi petua untuk membina KEYAKINAN YANG TINGGI untuk BERUCAP DIHADAPAN ORANG...hahahahahahah

iyoo ooo jerk..mcam la aku tak bole nak built sendiri kan..benda tu bukan nye susah sangat pown..haha..bukan nak riak tak baik tau riak-riak nie..tapi itulah kenyataan..haha..dan kenyataan itu yang menbuatkan aku tertanye-tanye macam mane budak2 nie mengayat ea?haha..aku nie tau la tak ade orang nak kan..haha..sekali mengayat 10 yang lari..gagagaga..iyoo jerk..

tapi macam mane rasenye mereka waktu 1st tyme mereka mengayat?sape yang mulekan dulu?jaman sekarang ini tak MUSTAHIL PEREMPUAN yang MULAKAN dulu kan?kata zaman milenium..tak rock r kan kalau pompuan jenis MELAYU TERAKHIR NI..haha..tapi aku hanya mencari wanita melayu terakhir jerk ok..tapi tak salah pown kan kalau perempuan yang mulakan dulu..asal kena dengan cara,adap dan tatasusila sebagai WANITA..jangan la tunjukkan yang ang ni murahkan sangat..bak kate MAIL DALAM UPIN IPIN 3 SINGGIT 3 SINGGIT..tak mo la sampai macam tu..hahaha..


cutekan...no no no..KAHWIN DULU OK...hahahahaha
haha...comel ballon nie kan..tapi aku tak suke balon..haha

ok la..aku malas nak cakap banyak soal nie..renungkan lah sendiri..haha..nanti pown aku nak jugak cube mengayat..hahahaha..takot nanti PELEMPANG jerk yang menginggah atas muke aku nie....adei..yang penting..USAHA DOA TAWAKKAL....hahahah..ok chow

pantang beb!!!!

assalamualaikum w.b.t

haish...tajuk hari ni emo sikit..haha..ta ada la..saje nak kongsi dengan member-member..untuk mengelakkan berlaku kecelaruan minda la kan.sambil makan TEMBIKAI aka TIMUNG CINE hahaha..aku menaip sambil makan..ok tajuk PANTANG..bukan pantang tyme beranak ok..aku tak pregnant pown sebenarnye..biase-biase jerk..haha

just nak share e few thing yang aku betol-betol tak suke ok nie list die...:

  1. amik @ gune barang tanpa minta izin @ main amik jerk
  2. gune barang contohnnye buku then kemekkan..adei pantang gile
  3. gune barang tak pandai nak hantar..aku ni jenis yang tak pandai nak mintak barang aku kat orang..hahaha
  4. aku tak suke sangat angkat phone..means JUST MESSAGE JERK OK..haha..melainkan important jerk..hahaha
  5. sepahkan barang-barang aku..
  6. masuk bilik tak ketuk pintu..adei aku nak lempang jerk..
  7. jadikan slipper biru kesayangan aku as a seliper toilet.agak-agak r bro.. 
banyak lagi..tapi untuk mase nie..tu je kot..haha..bukan ape...just nak inform..takot kowunk gak nanti kena marah dengan aku kan..hahahahah..

2011-06-26

lapar......

assalamualaikum w.b.t

kali ni if aku nak menyesal pown memang dah tak gune..inilah akibatnye berjalan kilo-kilo meter bahagi dengan 1000 dapat ratus-ratus meter je sebenarnya..saje buat gempaq..haha..mean..todaykan ahad SS pown semua tutup..so pergi la pasar..tyme p pasar..perut ta lapar pwon..lagipown tekak ni cam tak sedap sangat r nak makan..so just beli pau kacang..bukan pau suri yerk..haha...n tau fu fa..tu je la...

then sekarang..perut aku lapar gile..adei..lapar n lapar..ala takkan nak makan tau fu la lagi kot...ta pown maggi..aduyai..tekak masih tak ok sangat la..lagipun demam aku ni belum pown reda lagi..hidung pwon selalu tersumbat.aku pam pown tersumbat jugak...haha..nak panggil INDAH WATER nak minta sedutkan nanti kena bayar..ooppps terlebih sudah..haha

so now perut aku sangat lapar ..nak .... pown ada..hmm..entah..bukan salah ibu mengandung pown kan..aduyai....people said..tengah lapar nie la..semua benda nak makan..n the first thing aku nak makan dalam listing aku adalah :

MANUSIA...hahahaha.....eh saje jerk gurau nie..ko ingat aku nie canibal ke ape..haish..haha

second aku nak makan :

yummy..kalau la KFC ada delivery..haish aku dah kol da nie..hahaha

third place :

laksa penang...tapi yang mak aku buat je la..aku tak makan yang orang lain buat..yuks..hahaha


budu with durian..mak ai..sedap sehingga menjilat jari..hahaha..

forth place :


kepengen dong makan kek...tapi bukan kek buat sendiri tapi kek yang orang belanja..kek kat SECRET RECIPE pown jadi la...HAHAHAHA..demand seiy..

dah-dah..nanti aku tak ley tidow malam lak sebab nak makan bende nie..mengidam...t terbawak dalam mimpi..jangan pandang aku sebelah mate atau ta ada mate ok..aku ni pown tergolong dalam golongan yang kuat makan jugak ok..just badan aku jerk slim river cruise...bersyukur tau Allah jadikan aku kurus macam ni..dah macam tiang lampu jalan da....hahahaha.

kfc tu bole jerk kalo aku nak p beli..tapi nak pergi tula..aduyai...tape la..nanti-nanti la makan..lagipun ta elok sangat makan fast food banyak sangat kan..hmm ok la..chow
is that true?haha...kalau betol la baby tu able to play guitar better then me.memang amat memalukan..eh jap jap..wat pe nak malu lak kan..main gitar jerk pown.kalau baby ni boleh hafal al-quran bole gak aku nak malu kan..iyooo ooo jerk aku nie kan..

dan kalau video ini adalah betul..pfftt.that was really great la..one years old baby bole main gitar tu beb..hahah...very the lawak la this video..nak pelik pown..macam ta ada yang nak di pelikkan..so kowunk yang tengok video ni..nilaikan sendiri..haha...

haha..video ni kat youtube viewer around 2 juta jugak la..and based on the comment we can see that all people said it all fake..haha..n im totally agree with it...something wrong with the baby..haha..alien maybe..haha..guraujerk la..nilaikan sendiri yerk..credit to my friend..haha

tidur ku terganggu..

assalamualaikum w.b.t.

haish..ni aku pantang sangat..haha..tidur aku di ganggu...paling tak suke tyme tidur adalah bile phone berbunyi...haha...aku nie jenis yang tak suke angkat phone..means aku lebey suke message jerk..haha.tapi kalau important sangat baru la aku angkat..jahatkan aku..hahaha.dan hari ni tidur aku diganggu seawal jam 9 pagi..itu la ini la..aku layan jerk..haha..

paling teruk pada pukul 12 nak masuk 1..aduyai..nak itu nak ini..last-last aku bangun mandi then p la tolong dieowunk..sabar je la.tyme tu..bukan nak marah pown..tapi tula..hahahaha..sape yang tipon?haha..mane ley habak..tapi ada la mereka yang nak minta tolong..dan aku ni jenis yang suke jugak la tolong orang..walaupun aku tak terlibat officiali dalam benda tu @ program tu..dan hari ni aku tolong la budak-budak kos lain memasak untuk program dieowunk..ta la tolong banyak sangat..hehe.sikit jerk..kesian jugak kat dieowunk..so tolong la..walaupun berlainan persatuan.tak salah pown nak tolong..kite tolong orang insyaAllah nanti Allah permudahkan urusan kite...

ala lagipun dieowunk tu dah macam adik-adik aku dah pown..hehe...so tolong la..tapi best la..at least ade jugak benda yang nak buat...walaupun sampai berpeluh-peluh tapi aku layan jerk..sebab aku suke..hehe..hope dieowunk tak kesah la..kadang-kadang aku nie kalau tolong orang takot orang kate ape la nanti kan..sibuk jerk..hehe..tapi ta pe..aku tolong kerana Allah dan untuk mencari pengalaman tu..sebab bagi aku pengalaman sangat penting untuk aku kumpul selama aku berada kat Universiti ni..

haha..tahniah kat dieowunk for the great job..haha..sedap masakan dieowunk..kalau ada masalah tu biasa la..hidup ni kalau tak ada masalah bukan hidup namenye tu kan..hehe..ok la....choww beb

yesterday never die la bebb....

assalamualaikum w.b.t salam sejahtera semua...semoga sihat sentiasa..maklumla aku ni demam pown tak baik lagi..masih selesema dan batuk..haha

ok hari ni aku nak bercakap soal semalam atau dalam bahasa ibannye ialah yesterday..yesterday aku dengan member roomate dengan jiran bilik dan junior DDPF taun 1 semua outing..what outing again?haha..well biasa la..dah ade orang ajak n nak belanja so layannn..tapi aku tyme nie berbelah bahagi sikit nak kua..sebab aku ada janji dengan sorang budak ni nak lepak ksj dalam  pada masa yang sama aku terlupa yang esoknye aku nak kua ngan dak-dak nie..

so pikio punye pikio aku pown decide kua jugak tapi sekejap jerk..kiteowunk kua dalam pukul 12..then stuck dalam jam around 12.30 baru sampai to our destination iaitu TIME SQUARE most popular tempat lepak for us la.haha..sampai jerk masuk untuk serbu ke KFC..member belanja...haha..tapi maklumla kan hari sabtu..ramai giler orang outing.dengan member la..dengan laki la..dengan bini la.macam-macam la..then tukar plan p makan kat SUNGEI WANG..alhamdullillah orang tak ramai kat SUNGEI WANG..jadi kiteowun makan kat sane..

makan punye makan tup tup dah pukul 1.30 petang..mase aku untuk hang out ada 30 minute lagi..sebab aku janji dengan budak tu nak amik aku dalam pukul 3..gagagaga..tapi aku sempat lagi meleweh dengan dak-dak nie semua..sempat jugak ronda TS tu...then next destination dieowunk ke BOWLING ...haha..sempat jugak aku tinjau dalam tu..n ada la segerombolan manusia yang agak menyakitkan mata...means kat sini..pakaian mereka tidak melambangkan mereka itu adalah seorang yang beragama..malu aku sebagai seorang muslim..sebab tu la aku tak suke sangat kalau nak kua nie..cam nie la jadinye..

haha...loleh loleh dah pukul 2 petang..aku terus choww tanpe gitau dieowunk..nanti tocing lak kan..hhahaha..then sempat jugak jumpe dak UTM kat situ yang hang out same kat TS tu..then terus bergerak ke MONORAIL station..tapi bile dah sampai..Ya Allah...delay la pulak around 30-45 minute..ala...lecehhh la..ha...baru aku ingat...LRT station dekat jerk kat sini..tu la jugak kelebihan if selalu kua..lau sowunk-sowunk pown bole edop..haha..then aku jenjalan la sorang-sorang ke LRT HANG TUAH untuk bergerak pulang ke kampus..alhamdullillah sampai jugak ke kampus dalam pukul 3.15 minute..

hahaha..janji dengan dieowunk kul 3..ni dah pukul 3 lebey..so decide minta dieowunk amik pukul 3.30..menyusahkan orang betul la aku nie kan..haha..soe ea..=')

2011-06-25

semakkkkkaaannn

assalamualaikum w.b.t

perkataan yang tak bole di lupekan dalam setiap post.hehe..insyaAllah..semakkan..haha..bukan samokkan..gege..ok dah puas menggodek blog aku hari ni..sampai jadi macam yang kowunk tengok..maybe agak crowded..but then i loike it so much..it show my skill in blogging..skill la sangat kan..haha

ok..aku sempat letak kan viewer for  my blog...then cursor yang ada gambo smile yang tiut miut ..hahaha....chomel kan...macam aku..auwww..yueeewwww..hahaha..ok then rainbow text for link..haha..sebenarnye aku mencuri link orang..haha..ala sharing is caring...ape gune ada ilmu kalau tak share kan...dapat pahala..free jerk..haha

haha..dah lame aku nak..padahal aku tak tahu pown pasal benda ni..hahahaha..lawak-lawak..aku ni bukan the best blogger pown..tapi aku suke post mengarut-ngarut..dan sekarang wallah..see all my new blog..hope all of you enjoy it..cute right..haha..so lau kowunk nak ikut aku nye blog..silekan...aku tak kesah..nak komen kate tak ok pown ta pe..hahahaha..

hahahahaha.......so enjoy la kowunk ea..

kesempatan...

assalamualaikum w.b.t

hari ni sempat mengikuti siaran langsunh BICARA RAKYAT yang di anjurkan oleh TV1 yang disiarkan di UTM international CAMPUS kUAla LumPUr..haha..tajuk untuk forum selama 1 jam ini aku tak ingat tapi more to demontrasi jalanan la..hahaha....for the first time la im joined such program..hahaha..but then i need to be hipocrite for an hour..hahaha..need to smile and smile and smile again..haha..senyum kan sedekah..hehehe

ok..actually i dun have any opinion about it...everybody have their own opinion..n i also have my own opinion but then  i dont want to share it here..not to public la..mane yang positif aku amik dan negatif insyaAllah akan di positif kan..hehe..as a student we should think which is the best because we're kan cam duta kepada semua kan..maklumla student aka mahasiswa..haha..

ok..my observation lak..aku nampak la..keadaan  pffftt..hootttt gile...masing-masing nak menegakkan pendirian dan hujah masing-masing..dan ada 3 panel jemputan tyme tu..dan masing-masing dengan pendirian masing-masing..keadaan agak panas sebab aircond macam tak on jerk..haha..berpeluh jugak aku tyme tu..hahahha..iyoo oooo jerk kan..so far ok la..aku pown kalau bole malas nak cakap banyak..kan takot nanti tersalah cakap kan ada jerk yangmarah,masam muke..maklumla aku ni manusia kan.

dah la..cukup la dengan 4 perenggan..hahahha...so you think la sendiri..gaga

2011-06-24

mengisi masa lapang

assalamualaikum w.b.t

today..masa lapangku...lapang la sangat kan..padahal..asignment dah bertimbun-timbun dan lecturer bagi..thanx to lect sebab bagi kiteowunk asignment..sayang kowunk..hahahahah...itulah di namakan student kan..tyme skola dulu ada kerja khusus..ala lebih kurang jerk..tyme kerja khusus everything gune tangan..haha..start from writing.designing senang citer semua la..haha..alhamdullillah aku nie ada la jugak seni-seni halus nie..tapi tak la halus sangat..haha..ape2 hal aku layannn..

ok...back to my main point for today..masa lapang..ok skunk aku tengah menelaah..bukan menelaah buku,atau nota dari pensyarah aku.tapi aku sedang menelaah resepi baru untuk di jadikan bahan uji kaji aku yang seterusnya..asyik buat kek yang sama jerk..dah naik bosan aku di buatnye...bosan bosan bosan..hahaha..so want to try a new recipe..n wow bermacam-mcam recipe aku jumpe kat dalam http://www.kongsiresepi.com/latest/0/9/ ...have a look k..try la kowunk semua usha hot recipe kat web page nie...hahaha..best...sekali tengok haishhh dah kenyang kot..haha

bermacam-macam,berbagai-bagai jenis makanan yang boleh di perolehi..antara kek,bubur,kuih-muih dan macam-macam lagi la..aku nie suke memasak sebenarnye..memang suke sangt..kat umah pown selalu juhak r masak..masak air,masak maggi,masak telur..masak jugak kan?hahahaha..ta ada la...aku ni tak la terer sangat memasak sebenarnye..tapi mak aku terer..op coz la mak aku kena terer..kalau tak..keping la aku..haha..(macam la aku nie gemuk kan)hahahahaha

haha...so wait la..t aku nak berexperimentasi dengan  semua resepi yang aku copy paste kat dalam tenet tadi tu kat rumah aku..haha..ranap la dapur umah aku nanti..hahaha..semua bahan asenye kat umah dah ade..maklumla mak aku tu suke buat kuih-muih nie..kalau aku stay kat umah nie..alamat nye macam-macam kau bole minta kat mak aku..hahaha.......tapi ade la 1 2 benda's atau maybe 3 4 benda's yang aku kena top up..haha..

tapi nak tunggu aku balik rumah tu yang aku sendiri pown tak sure bile nak balik...sekarang aku dah bebas..tapi entah..nak balik tu kena tunggu masa yang sesuai untuk pulang ke umah..then berexperimentasi dengan resepi yang aku copy paste tadi..hope semuanya berjalanl dengan lancar..insyaAllah..t if aku da bole buat bole la aku jual untuk dapatkan dana for my next progra..semoga di permudahkan urusan yerk...hehe..

ok la..almost 5 da..t ade meting..malas nak p sebenarnye.tapi sebab suppoort member kan..so layann..k la alll...tata

2011-06-23

sambungan

ok semalam aku ade postkan resepi macaroons kan.....tapi aku tak sempat nak letak gambar..bukan ape...tyme tu gambar ta ley up laod kat dalma blog nie..so aku just postkan resepinye aje..tapi aku pasti..kalau aku up loadkan gambar macaroons ni kan..tentu kowunk semua akan mengidam nak makan benda nie..nampak sedap gile...tapi orang cakap DONT JUGDE A BOOK BY IT COVER...N DONT JUDGE MACAROONS BY IT COLOUR..haha...y?because macaroon comes from many colourful colour..

sekali tengok Ya Allah,memang tak terkata..sangat menarik dan tertarik dan DA BOOOOMMMM beb..haha..ok tanpa melengahkan masa lagi let me introduce you to MACAROON....











see..just take a look at the colour..yummy right....the colour ya Allah cantik..mengancam gile...kalau aku nak buat sendiri bole..tapi kalau tengok bahan-bahan die hmm..entah la..tak berani nak cakap..setahu aku ada orang cakap la..macaroons nie ada kat KLCC..so friends moh la kite ke KLCC untuk menikmati macaroons..but i think price die maybe agak mahal kot..tengok la kan.makanan bukan malaysia ni.but dun murry insyaAllah Halal......

resepi macaroon..yummyyyy

Bahan-bahan:
200 g gula halus
1/4 sdt ekstrak vanila
180 g tepung almond
3 butir telur
30 g gula pasir
Pewarna makanan secukupnya (optional)

Filling:
4 butir putih telur
180 g unsalted butter, lelehkan
150 g gula pasir
1 sdt ekstrak vanila
Pewarna makanan secukupnya (optional)

Cara membuat:

1. Panaskan oven di suhu 150 oC. Ayak gula halus dan tepung almond, sisihkan.
2. Alasi loyang dengan kertas roti, buat lingkaran-lingkaran berdiameter 5 cm.
3. Kocok putih telur dengan mixer sampai mengembang, tambahkan garam.
4. Tambahkan gula pasir secara bertahap dengan sendok teh, hingga putih telur mengembang dengan baik. Pindahkan ke mangkuk besar.
5. Tambahkan perlahan-lahan campuran gula halus dan almond tadi ke dalam campuran putih telur, aduk dengan spatula.
6. Tambahkan vanilla dan sisa campuran gula halus dan almond, aduk rata dengan spatula. Hindari buih yang terbentuk. Tambahkan pewarna makanan jika diinginkan.
7. Masukkan adonan dalam kantong, lubangi ujungnya. Cetak adonan di loyang sesuai ukuran lingkaran yang telah dibuat. Panggang dalam oven sampai bagian bawahnya kering.
8. Buat filling dengan kocok putih telur dan gula sampai cukup mengembang. Tambahkan mentega cair sambil terus dikocok, kemudian tambahkan vanila. Tambahkan pewarna jika diinginkan. Kocok dengan kecepatan rendah untuk menghilangkan gelembung udara. Aduk dengan spatula sampai halus.
9. Beri macaroon yang telah dingin dengan filling, buat model sandwich. Simpan dalam wadah kedap udara, tahan untuk 2 hari.

2011-06-22

outing again...

assalamualaikum w.b.t

hahaha..what outing lagi?hadoi..lau mak aku tau nie..tentu kena marah..tapi sape la yang nak kantoi kan?aku jugak la kan..kalau kol mak aku..mesti aku tak akan tipu die la..aku akan cakap direct..straight to the point la..n once again aku outing lagi ngan member aku..hahaha..p mane?p wangsa walk ..our first planned nak p jusco AU2...tapi last minute we change our planned..but then it still ok la..jenjalan kat wangsa walk nie..haha..

ok..first place kiteowunk p tengok headphone..as usual..faiz hamizi...still want to find some headphone to change his old head phone..haha.but then there is no his feveret type la..so kiteowunk jenjalan pusing-pusing...ha before that jumpe dak junior p jenjalan jugak...alamak aku terkantoi...mane ke idoknye..kelas aku x p..tapi aku kluar bole lak..hahahaha....

then kiteowunk decide p K4 for having our meal kat KFC..HAHA..my friend dah addicted ngan KFC ni....burger X MEAL...hahahaha..aku macam biasa..melayan kerenah kawan..tape..aku tak kesah..just hari ni aku tak sedap sikit bile nak berjalan nie..maklumla tak sihat sangat badan ni..kepala pun pusing jerk...haha..mujur tak pingsan..lau tak..member aku tak mengaku kawan lol..

sampai jerk kiteowunk having our meal...makan then makan..lepas tu p K4 nak beli barang...n  then i found something..yang aku dah lame nak..nak sangat..tak bole la royaxx ape die an an..just benda tu aku nak jerk...nanti cakap riak dan takbur la an..malas la..hahaha..tapi agak membazir la..hehe..tapi nak buat mcam mane..aku nak..layan..so to top up balik PITIS aku yang dah lompang tu mean aku kena kerja la..baru bole tampal balik lompang tu...la tak...mampus edenn..macam mane target AKU NAK KAWIN UMUR 25 ...hahahaha..

ha..tyme makan KFC tu..aku tengok la..gelagat manusia dalam KFC tu makan..means care makan dieowunk la..lawak2..macam-macam jenis care makan ada..ade yang sampai muncungkan mulut..ada yang tutup mulut..ada yang ke kiri ke kanan,..senang..MACAM MACAM ADA....hahaha..tergelak aku sorang-sorang..layannnn..aku pown makan..ape kurangnye..lagi teruk agaknya.ala cakap owunk kan..diri sendiri tu dulu tengok...hahahaha..

okai la..malas nak cakap banyak la..letih nak menaip..tadi pown menyalin tutorial da nak tertanggal tangan nie.. 

2011-06-21

semuanya dah berakhir

assalamualaikum w.b.t

alhamdullillah semua yang aku inginkan dan berakhir pada hari ni..detik ini dan saat ini..semoga tindakan dan keputusan yang aku lakukan ini adalah satu tindakan yang betul walaupun banyak melukai hati semua pihak yang terlibat..tapi sesungguhnya aku selaku yang menanggung sukar untuk meluahkan kata di hati aku...dan aku tahu akan banyak pihak yang akan bermasam muka dengan aku nanti..tapi itu hak mereka...aku pown ada hak aku sendiri

dan InsyaAllah kalau aku masih di berikan kesempatan untuk bersabar aku akan bersabar dan terus bersabar..namun jika kesabaran aku dah hilang..akan aku fikirkan cara terbaik untuk memastikan diri aku ini kembali dalam keadaan sabar walau apa cara sekalipun.dan sekarang hati aku memang sedang berbicara...bermacam-macam persoalan yang bermain dalam fikiran aku sekarang dan membuatkan aku sedikit bingung..dah memang bingung dah pown..

tapi buat ape aku nak fikirkan lagi benda yang aku dah buat..benda yang aku dah decide..yang aku nakkan dari dulu lagi..dah memang hati aku tak ada..memang tak ada..dah kering sangat..nak cakap ape cakap la....aku dah tak kesah...kalau hilang kawan sekalipun..hmm..dah malas nak cakap..dan sekarang aku tengah kusut sangat-sangat kusut..

dah la..malas nak cakap banyak...nanti ada yang terluka..atau menambah luka..maklumla aku ni kalau bercakap tak jage sensitiviti orang sikit..perasaan orang pown aku tak jaga..aku nie kan kejam..orang lain cakap mengguris perasaan aku bak sembilu atak pe..aku tak kesah..hati aku ni memang untuk di hiris-hiris pown..lepas nie..kalau..dah..aku terima dengan hati yang terbuka..aku pown dah malas nak fikir..kalau panjang umur insyaAllah..dengan izin Allah akan sentiasa terbuka untuk semua..
serious video..haha...cam lawak siot..nak tergelak aku tengok..bukan nak tergelak..tapi memang dah tergelak..is that possible bole buat macam tu...macam put something jerk...something like glue..tapi memang bodoh..haha..kalau yang meja bulat tu aku bole bla lagi au..tapi bile da masauk xxxl agak-agak r bebb...haha

pe-pehal kowunk la jugde sendiri wei...hahahaha..aku just nak gelak jerk..impossible seiy..

for the first tyme..

assalamualaikum w.b.t

actually today aku tak berape sihat sikit..lately la...just having a fever jerk..hehe...sabar je la kan..hehe..aku demam pown sebab ape..sebab..haha...lame tak bersukan sebenarnya..so for the first tyme untuk 3 tahun aku kat UTM ni,hari sabtu hari tu la baru aku bersukan...hahaha..bagus kan aku..tula aku malas lagi nak bersukan..lepas bersukan terus demam..

then for the first tyme jugak aku main bola untuk 3 tahun ni....hahahahaha pabila kaki bangku main bola..kowunk kena la paham kan..main tendang jerk..tak kesah la ke kiri kanan depan belakang ke asal aku tendang...haha..yang penting aku terpaksa mencemar duli untuk bermain bola..haha..saje suke suki memeriahkan sukan kan..

tapi paham la kan..orang macam aku lau main bola bukan sungguh-sungguh pown..aku just gelak-gelak..senyum jerk..haha..tapi aku tengok muke orang lain macam serious jerk..ala tak gempak r lau macam tu..aku nie freshie lagi kot bab bola nie..bola beracun aku terer r bebb..haha...cuak aku tengok muke masing-masing..bersungguh-sungguh..aku lak...hahahahahaha..layannnnnnnn

aku tyme sukan hari tu sempat main bola jerk...haha..yang lain tak sempat...asyik bercakap jerk,,letih tau bercakap nie.......buang ayak liuk ja wei..hahaha..tapi pehal pown aku layannn jerk..walau pun skunk ni tak sihat..tapi aku punye kehidupan berjalan seperti biasa...tiada masalah..just aku tak suke sangat flu aku nie..menyampah..kalau aku tak bernafas melalui hidung dah lame aku tinggalkan hidung aku kat bilik dalam balang duit syiling aku tu..hahahahaha

tukar ngan hidung yang lebih hooot sikit...haha..nie la antara gambo aku tyme sukan..tak banyak pown..



ni la antara gambo chomel aku tyme sukan hari tu..haha..kejam kan dieowunk candid gambo aku yang comel ini..haha......k la..malas da nak menaip....

2011-06-18

keletihan nokkkkkk!!

assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera..

pfffft..wat a tired day today...my day started with FIESTA SUKAN RAKYAT 2011 anjuran JAWATANKUASA KEDIAMAN SISWA SEMARAK...fuhh letih gilew kot..yang paling tak tahan nye aku MENCEMAR DULI bermain BOLA SEPAK!!!!ape aku main bola.?hadui aku bola pown tak minat..haha...pe-pe aku layan jerk..best gak main bola nie eh..hahahaha..tapi satu jerk la...letih sikit..aku main 2 game jerk....1 game lagi aku bagi kat EN.NORAIMI main..malas la nak main..orang tengok malu la wei..haha..da la pakai kain sarung..hahaha

ok then sukan terus macam biasa la..macam-macam ada....ada tarik upih,lari dalam guni,tapak gajah,tarik tali dan macam-macam lagi la...malas nak cakap banyak..dan antara kumpulan yang bertanding antaranya kumpulan MELETUPPP NOKK,BRAVE LICIOUS(MY TEAM) then KACIP FATIMAH...hahahahaha...alhamdullillah semua bagi kerjasama yang baik walaupun tak ramai pown yang turun...

letih aku tak hilang-hilang lagi ni...lepas sukan habis dalam pukul 1.30 petang..aku p kemaskan KEDAI jap..then relax then balik mandi then solat..yeah cite-cite aku nak kua berjaya..thanx TO FAIZ N HAIKAL..hahahah..kiteowunk p TS,KLCC AND PAVILION..first place was TS la..find some outfit for DINNER DDG..tapi satu pown tak berkenan..haha..malas nak sebut lebey-lebey..ngeh ngeh......then sampai pukul 7 kiteowunk gerak p SUNGEI WANG p search some baju sikit tapi tak jumpe then p makan KFC then solat then gerak to PAVILLION..
this is my FIRST TIME aku masuk PAVI tau walau pun dah 3 tahun stay sini..coz i thought that the place was not for me..haha..malu siey jalan situ..tengok anak-anak muda macam aku ni bergelandangan ..dengan pakaian tak senonoh baik lelaki mahupun perempuan..dan lah islam..memalukan..malas nak ngaku saudara la..bla la wei..

walaupun tengah letih tapi kiteowunk jenjalan dari PAVI sampai KLCC..haha..kaki ni dah nak tercabut la wei..tapi aku layan jerk..sambil jalan sambil tengok keindahan malam nie..cantik....1st time jugak macam nie...haha...tapi kaki ni memang tersangat letih la wei....atui..hahahaha..tapi best jalan ngan member roomate..

haha..dah la wei,..aku dah letih dah nie....walaupun bukan kaki aku yang menaip tapi...tetap letih..

2011-06-16

important note....

assalamualaikum w.b.t

sangat-sangat penting..aku hanya mahukan penjelasan dari semua..aku tak tahu kenapa..kadang-kadang aku pown agak blur why people keep apa nak cakap ea..hm macam samekan kami wal hal kami bukan kembar atau adik beradik atau whatever la..we just known each other tyme our first sem la..first ta la nampak persamaan..tapi bile lame-lame tu..entah makin menjadi-jadi lak..

ape kowunk ta tau ape yang aku maksudkan ea?hmm..ok aku akan bagitau..aku sebenarnye cakap tentang aku dengan KHAIRRUL ADZWAN ABDULLAH yang di canangkan sebagai KEMBAR aku..ha!!!!lawak giler...seyes lawak..tak tau tang mane yang SAMENYE..aku asal TERENGGANU & dia lak asal JOHOR..so we came from different country,different background n everything la..

aku dengar since kami sem 1 lagi..sometyme letih jugak la..aku sometime orang panggil khairrul sometime khairrul orang panggil zul..hatui..poning kepalo eden ni ha..haha..aku ada cakap hari tu la..KALAU KHAIRRUL BUAT BAIK AKU NAIK NAME,TAPI KALAU AKU BUAT JAHAT ALAMATNYE KHAIRRUL LA YANG NAIK NAME.....hahaha..jahat seiy..then tyme junior masuk pown the same thing happens again.they keep asking that me and khairrul were twins.it hard for me to denied it..susah la..then the best choice adalah IYAKAN AJE...haha..

well memang kami kadang share the same hobby n something..but then we are not twins ok..im single n his single..means kami datang dari keluarga yang berbeza..haha..ok take a look at our picture..discribe kan persamaan kiteowunk sampaikan kowunk ley cakap kiteowunk nie kembar?haha..memang la dalam dunie ni orang cakap kite akan ade 7 orang same face kan..tapi agak2 r wei...hahahaha..sometime it very the lawak..sometime ade orang tengok kiteowunk nie pelik..tapi buat donno jerk la.....wat pe nak layan kan..hahahah

ok take a look at our pict.....

nah besar punye aku bagi...haha...sengal jugak aku nie kan..haha..pe2hal kowunk nilaikan la sendiri..haha..bukan nak tagih simpati pown tapi saje untuk hiburan..hahahahaha..me and khairrul........who the most handsome?haha...me la kan..gaga..enjoy it...hahahahaha..

hope lepas nie kowunk ley la nak bezakan aku dengan khairrul..untuk memudahkan kerja kowunk jugak...aku tak rugi ape-ape pown..hahaha..ok la chow..

kalau lah aku .......................

assalamualaikum w.b.t pembuka bicara kita pada tengahari yang cukup indah bagi aku hari ni..then my new topic for today is kalau lah aku tak ..............means ada 2 situasi kat sini..

ok for the first situation kalau lah aku MASUK AIR...ape yang akan aku buat...first thing yang akan aku buat adalah aku akan jadi gila-gila macam nie...

orang yang paling happy in the world with the most loveli smile..haha..then aku akan jadi GILE-GILE(SOMETIME I CAN BE WORST THEN EVER)hahaha,AKU BOLEH MASUK DENGAN ORANG YANG AKU TAK KENAL means aku nie susah nak rapat dengan orang sebab AKU RISAU TIME MOODY AKU TAK LAYAN ORANG...hahaha...SO WHEN IM IN THE GOOD MOOD AKU BOLEH LAYAN ORANG...but then if im not in the GOOD MOOD..so please

 for those yang terasa tu PLEASE IM SO SORRY...banyak la jugak orang yang terasa...KADANG AKU TAK BOLEH NAK KAWAL..kalau aku in the moody punye mode please dont disturb me..coz im afraid if mengguriskan hati my friends...SO PLEASE ACCEPT MY APOLOGY..hehe..bukan ape aku memang macam nie sikit...sometime bole layan but sometime jangan layan aku nie..hehe..

so kalau aku masuk air..kowunk bole buat ape jerk yang kowunk suke..nak bergurau ke nak tegur ke..nak berkawan ke..ape ke..asalkan bende tu tak menyalahi hukum agama..ok...hehe..tapi KALAU AKU TAK MASUK AIR...please jangan ganggu untuk mengelakkan diri anda DARI TOCING dengan saye..hehehehe..


 sory to all my beloved friends..for my behave..im really regret a bout it..i love you guys..hehe..coz u my friends lol..but then untuk MINGGU NI fikiran aku AGAK BERCELARU n tak tau macam mane nak SOLVE KAN..sampai kawan-kawan yang jadi mangsanya..haish..im cruel man...n i dont loike it meyh...coz my friends  run devil run from me..hehe..

to all my friends PLEASE FORGIVE ME..INSYA - ALLAH I WILL TRY TO CONTROL MY FEELING,MY ANGER,MY MOOD AND EVERYTHING..PLEASE N PLEASE FORGIVE ME MY DEAR FRIENDS..HEHE..

SO tu je kot for today post..malas nak cakap banyak..wanna have a cit cat with my buddies..hehe..ok chow..hope u will enjoy it..n if my english nie teruk atau ape please leave a massage at my chat box o..i will improve it....thanx a lot..ASSALAMUALAIKUM AND THANK YOU.. 

2011-06-14

the first assignment...

assalamualaikum w.b.t salam sejahtera dan salam satu malaysia...karangan akan bermula sebentar lagi..hadirin di minta untuk memastikan mata,akal,hati dan fikiran anda berada dalam keadaan yang sedar ataupun separa sedar pown boleh la..sila pastikan juga telefon di letakkan dalam keadaan silent agar tidak menganggu sesi pembacaan..terima kasih atas kerjasama yang di berikan...

our first class today was tasawur...yang di ajar oleh DR.SAID BIN HJ SHUIB..i have no comment a bout him la..so far his quite ok...walaupun agak SKEMA bagi aku...tapi tak la bosan sangat dalam kelas die..di tambah dengan kawan-kawan yang lawak-lawak blake..hahaha...so penyeri la kat kelas 3DDF tu..ok talked a bout our first task untuk sem ni la..coz this is the 1st clss yang btol-btol blaja la so far..

hahahahaha...yang lawaknye last week for his first class yang dtang hanya 10 ORANG jerk kalau tak silap aku..yang lain aku dengar citer la..semua p SHOOTING...fuhyoo....HOT LA katekan...haha....so alhamdullillah DR ta marah..COOL jerk..tp tyme tu sumpah BOSAN + NGANTUK..layan jerk..asyik CITER jerk..MAAF YERK DI SINI SAYA BUKAN NAK MENGUTUK PENSYARAH SAYA TAPI ITULAH KEBENARAN...

....ok for today...he gave us the first task..haha..our first assignment for TASAWUR ISLAM...setiap di bahagikan kepada 10 tajuk..dan setiap kumpulan ada dalam 3 hingga 4 orang..firstly aku group dengan AMIN,RAJA and SYAFIQ...then aku nak tukar taste aku aku join GROUP ZIRA N SYEDA..gagagaga..kami group NO.7..cantik la jugak nombor tu..secantik 2 orang dalam group aku tu..cewahhhhh amik hati..hahahahaha..

ok..our group punye title for asgment adalah KEDUDUKAN PEREMPUAN DALAM ISLAM..ok la jugak tajuk tu..simple n lot of point that we can find la..haha..aku pown da search sikit kat internet..dan senang sangat nak dapatkan info..but NOT ALL INFO FOR THAT TITLE WE CAN GET FROM INTERNET..hahaha,...so nanti aku kena jugak la cari buku kat PSZ nie untuk di jadikan rujukn yang lebih tepat...hahaha..sekali dengan rujukan ok...

so hopefully kami akan dapat bekerjasam dengan baik walaupun tempat tinggal yang menjadi penghalang kepada kami untuk berbincang..tapi orang cakap NAK SERIBU DAYA TAK NAK SERIBU DALIH kan..so InsyaAllah kami akan buat yang terbaik untuk pastikan assignment kami ini adalah antara yang terbaik..yeah..

wanita hiasan dunia seindah hiasan adalah wanita solehah


saje besarkan...sampaikan walau pun sekeping gambar..hehe..memandai jerk..

dengan ini saya mengucapkan terima kasih kerana sudi membaca blog saya yang tidak seberapa ini...semoga penyampaian bahasa saya mudah di pahami walaupun saya banyak menggunakan bahasa terlarang...hehe..tapi maaf saya tidak praktikkan dalam karangan bahasa melayu mahupu english ok..im pure malay..gaga..but i love english walaupun my english nie agak broke sikt..ala buat ape nak malu an..kite blaja...lagipun i ta buat dosa ok...

2011-06-13

today

assalamualaikum w.b.t

aku telah menggunakan kesempatan duduk di pejabat dan menggunakan komputer pejabat untuk update blog aku...hahaha..semoga tak terkantoi..kompem t kena bebel...hahaha..today is monday..tomorrow is tuesday and the day after tomorrow is what?tu pown aku nak bagitau ke?wei ape nie zul meleweh la..haha

ok..tajuk hari ini..today..kenape today..ok today schedule aku la kan...dari pagi aku bangun pukul 6.30 pagi untuk menunaikan solat subuh..then lepas tu macam biasa la..kembali sambung tiduw ku yang ku break kan tadi..haha...then pukul 9.15 pagi aku bangkit dari katil kesayangan ku untuk mandai dan bersiap untuk menemani si pengarah program sukan untuk setelkan sukan yang akan di jalankan nanti 18 jun insyaAllah..

ok then aku pown bergerak sowunk-sowunk sebab si pengarah tu ada kelas..aku setiap hari isnin pagi memang free sampai petang..haha..so sacrefice la sikit...haha..aku mula bergerak ke unit sukan..tapi hampe orang tak ada la..then aku teruskan perjalan ke HARTA BINA then macam biasa..kena isi balik surat then minta tandatangan en.syafiq tapi sekali lagi hampe...en.syafiq ta ada..

then aku bergerak ke psz..untuk edit balik senarai name kerana ada masalah dengan senarai name yang tebabit..ada yang tak ada...ada yang ada dua..dan sebagainya..pening kepala aku nie ha..nak edit..hopefully ok la kan..haha.

then sekarang aku mencapap kat pejabat nie..edit surat then edit blog..haha..oi la..chowww

2011-06-12

Kelebihan bulan Sya`ban.

1. Sabda Nabi s.a.w bermaksud: Apabila masuk bulan sya`ban, baikkanlah niatmu padanya, kerana kelebihan sya`ban atas segala bulan seperti kelebihanku atas kamu.(Al-hadis)

2. Barangsiapa berpuasa sehari pada bulan sya`ban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka . Dia akan menjadi teman nabi Allah Yusuf a.s. di dalam syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala nabi Allah Ayob a.s dan nabi Daud a.s. Jika dia sempurnakan puasanya sebulan bulan sya`ban, dimudahkan Allah atasnya sakratul maut dan ditolakkan (terlepas) daripadanya kegelapan di dalam kubur, dilepaskan daripada huruhara Munkar dan Nakir, ditutup Allah keaibannya di hari Qiamat, dan diwajibkan Syurga baginya.(Al-hadis)

3. Barangsiapa berpuasa pada awal hari khamis pada bulan sya`ban dan akhir khamis daripada sya`ban, dimasukkan dia ke dalam Syurga. (Al-hadis dari kitab Al barkah).

4. Berkata Siti A`isyah r.a.h, bulan yang lebih dikasihi oleh Rasullullah s.a.w ialah bulan Sya`ban.

5. Sabda Nabi s.a.w: Sya`ban adalah bulanku, dan Ramadhan adalah bulan umatku. Sya`ban ialah mengkifaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmani rohani).(Al-Hadis).

6. Sabda Nabi s.a.w : Bahawa puasa Sya`ban kerana membesarkan Ramadhan, siapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan Sya`ban, kemudian dia berselawat atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa, maka diampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatkan rezekinya. Antara lain sabdanya lagi: Bahawa Allah ta`ala membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat. (Al-Hadis).

7. Sabda Rasullullah s.a.w: Dinamakan Sya`ban kerana padanya terdapat kebajikan yang amat banyak, dan puasa yang lebih afdal sesudah (selain) Ramadhan ialah puasa bulan Sya`ban.(Al-hadis).

8. Sabda Nabi s.a.w: Bahawa kelebihan Rejab atas bulan -bulan yang lainnya seperti kelebihan Quran ke atas segala Qalam. Kelebihan Sya`ban atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihan atas segala ambia(nabi-nabi). Kelebihan Ramadhan atas bulan yang lain seperti kelebihan Allah atas segala makhluknya. (Al-hadis)

9. Bulan Sya`ban, keagungan malamnya dengan malam nisfu Sya`ban, sepertimana keagungan Rejab dengan malam Israk Mikrajnya, dan keagungan Ramadhan dengan malam Lailatul Qadarnya. Maka pada malam Nisfu Sya`ban telah datang Jibril kepada Rasul s.a.w lalu katanya: Angkat kepalamu kelangit, itulah malam yang dibukakan Allah padanya tiga ratus pintu rahmat dan diampunkan Allah sekalian orang yang tiada menyekutukan (syirik) dengan-Nya sesuatu, kecuali tukang nujum, kekal di dalam zina, kekal minum arak, durhaka terhadap ibubapa.(Al-hadis)

10. Sabda Nabi s.a.w: Allah menilik kepada hamba-Nya pada malam Nisfu Sya`ban maka diampunkan dosa segala makhluknya melainkan orang syirik dan orang yang tiada bertutur dengan saudaranya.(Al-hadis)

11. Sabdanya lagi: Apabila pada malam Nisfu Sya`ban maka berjagalah kamu pada malamnya bersembahyang, beribadah, dan puasa kamu pada siangnya. Allah berfirman: Adakah orang yang meminta ampun maka Aku ampunkannya, adakah orang yang ditimpa bala` Aku a`fiatkannya. Adakah orang yang meminta rezeki maka Aku rezekikannya, demikianlah pertanyaan lainnya sehingga keluar fajar subuh. (Al-hadis)

12. Tersebut dalam kitab Al-berkat: Bahawa jin, burung, binatang-binatang buas, ikan di laut berpuasa mereka pada hari nisfu Sya`ban.

13. Tersebut di dalam kitab: Bahawa Jibril bersungguh-sungguh pada malam Nisfu Sya`ban menunaikan segala hajat. Maka datanglah Jibril kepada Rasullullah s.a.w kali keduanya, katanya: Ya Muhammad, gembirakanlah kamu bahawa Allah ta`ala telah mengampunkan segala umatmu orang yang tiada menyekutukan-Nya sesuatu. Angkatkan kepalamu, lalu Rasullullah s.a.w pun mengankatkan kepalanya, tiba-tiba terbuka segala pintu syurga. Dalam riwayat yang lain pula menyatakan terbuka segala pintu langit. Pada pintu langit pertama malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang rukuk pada malan ini. Pada pintu langit yang kedua, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang sujud pada malam ini. Pada langit yang ketiga, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang minta doa pada malam ini. Pada pintu langit keempat, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang berzikir pada malam ini. Pada pintu langit kelima, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang menangis takutkan Allah subhanahuwa ta`ala pada malam ini. Pada pintu langit keenam, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang mengerjakan amal kebajikan pada malam ini. Dan pada pintu langit yang ketujuh, malaikat menyeru kemenangan bagi orang yang meminta, maka dikurniakan permintaannya itu, dan pada pintu langit yang kelapan malaikat menyeru: Adakah orang yang meminta ampun maka diampunkan baginya. Bertanya aku kepada Jibril, sampai bilakah terbukanya semua pintu ini (diterima doa), Jibril menjawab: Sehingga naik fajar subuh. Dan katanya lagi: Pada malam ini dimerdekakan hamba-Nya yang mukmin lelaki perempuan dari api neraka sebanyak bulu kambing bani kalab (bani kalab diantara orang-orang arab yang paling banyak memelihara kambing). Dalam satu riwayat yang lain pula bahawa Allah memerdekakan hamba-Nya daripada neraka sebanyak bintang-bintang dilangit dan sebanyak hari dunia dan malamnya. Pada malam inilah dihantarkan Allah akan jibril ke Syurga untuk menghiasi syurga.

14. Barangsiapa membaca,

(Tiada tuhan melainkan Allah, tiada kami sembah melainkan Dia, dengan ikhlas lagi teguh atas dasar agama (tauhid) walaupun dibenci oleh orang-orang kafir)

ditulis Allah baginya ibadat seribu tahun, dan dihapuskan daripadanya dosa seribu tahun, dan keluarnya dari kubur, mukanya seperti bulan purnama dan ditulis pada Allah taa`la orang benar siddiq (orang yang benar).

15. Allah tidak akan mengampunkan dosa pada malam nisfu sya`ban enam orang;

1) Orang yang kekal minum arak

2) Orang yang durhaka kepada ibubapa

3) Orang yang kekal dalam zina

4) Orang yang banyak berkelahi

5) Orang yang melakukan perjualannya dengan sumpah yang dusta

6) Orang yang memperlakukan orang supaya kelahi (Al-hadis).

16. Riwayat daripada Usman, sabda baginda Rasullullah s.a.w: Pada malam nisfu Sya`ban setelah berlaku 1/3 malamnya, Allah turun ke langit dunia lalu berfirman: Adakah orang-orang yang meminta maka Aku perkenankan permintaannya, adakah orang yang meminta ampun maka Aku ampunkannya, adakah orang yang bertaubat maka Aku taubatkan akannya, dan diampunkan bagi sekalian orang mukmin lelaki perempuan, melainkan orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya. (Al-hadis)

17. Sabda Nabi s.a.w: Ya A`isyah! Adakah engkau izinkan aku sembahyang pada malam ini? Jawab A`isyah: Ya, aku izinkan lalu nabi pun bersembahyanglah sepanjang malam nisfu Sya`ban itu, beliau sujud terlalu lama masanya, sehingga aku sangka beliau telah diambil ruhnya (mati), lalu aku tutupkannya dengan kain, aku letakkan tanganku di atas dua tapak kakinya. Maka bergerak ia, gembiralah aku kerana beliau masih bernafas lagi, dan aku dengar beliau membaca di dalam sujudnya:

(Aku berlindung dengan kemaafan Engkau daripada siksa Engkau, dan aku berlindung dengan keredhaan Engkau daripada kehinaan Engkau, dan aku berlindung dengan Engkau daripada kejahatan yang datang daripada Engkau, aku tiada terhingga memuji Engkau sepertimana Engkau memuji diri Engkau). Nabi menyuruh A`isyah mengamalkan doa ini dalan sujud. (Al-hadis)

18. Sesiapa sembahyang pada malam nisfu Sya`ban daripada umat Muhammad s.a.w terlebih afdal daripada ibadatnya 400 tahun. Demikian Allah memberi tahu kepada nabi Isa a.s lalu Isa a.s pun berdoa kepada tuhan: "Mudah-mudahan aku daripada umat Muhammad s.a.w".

(Nabi Isa akan diturunkan di akhir zaman untuk menegakkan syiarkan Islam menentang orang musyrikin, insyaallah).

19. Telah disebut empat malam istimewa tentang beribadah (berbuat amal kebajikan), iaitu malam Nisfu Sya`ban, malam Aidil Fitri pertama, malam Aidil Adha pertama, dan malam Arafah. Disambungkan malam Lailatul Qadar kerana bahawasanya malam rahmat dan merdeka daripada api neraka. Sesiapa sepanjang malam Ramadhan atau sepanjang sepuluh yang terakhir daripada Ramadhan umat Muhammad s.a.w berlumba-lumba dalam ibadah dengan berjaga malamnya. Demikian pula saat mustajab doa pada hari jumaat. Demikian pula disambungkan Asma Allah Al Azdhim (nama Allah yang teragung) di dalam Asmaul Husna yang amat mustajabkan doa padanya.

Amalan pada malam Nisfu Sya`ban.

Apabila telah selesai sembahyang Maghrib, hendaklah bi baca surah "Yaa Sinn" dengan niatkan mohon panjangkan umur dalam mentaati Allah, kemudian dibaca doa-doanya. Kemudian dibacakan surah "Yaa Sinn" pula kali keduanya dengan diniatkan diluaskan Allah rezekinya yang halal dan diberkati-Nya, kemudian lalu dibacakan doa-doanya. Kemudian dibacakan surah "Yaa Sinn" kali ketiganya pula serta diniatkan minta ditetapkan iman dan mati dalam iman, kemudian dibacakan doa-doanya.

KELEBIHAN BULAN REJAB

 alhamdullillah kita dah masuk dalam bulan ke enam dalam bulan islam iaitu bulan rejab..dan ini adalah seditik perkongsian kepada semua terutamanya diri saya sendiri.insyaAllah kita dapat sama-sama beramal di bulan rejab ini..

Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

Sabda Nabi s.a.w.:
Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.

Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)

* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).

* Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).

* Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.

* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.

* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.

* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.

* Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.

* Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.

* Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.

* Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

* Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.

* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).

Berkata Saidina Ali:

* Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun.
* Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun.
* Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun.

Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Qur'an atas segala Qalam.

Puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari Syurga.

Puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat.

Puasa sehari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya.

Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya.

Bulan Rejab Syahrullah (Bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah. Puasa Bulan Rejab wajib baginya:

* Diampunkan dosanya yang lalu.
* Dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal.
* Terlepas dari dahaga di hari kiamat.

Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Sasiapa bersedekah pada
bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu ruma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu
kejahatan.

Tiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada atahari seribu kali.

Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan
Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad.

Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun (bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan
Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.

Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya:
"Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggian Ku dankebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu dibawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu,
engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antarakau".(dari kitabRaudatul Ifkar)

Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.

Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

Siapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya(berjaga), seperti dia berpuasa tiga ribu tahun.

Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Qur'an dinaik ketika berlalu di Titi Sirotalmustaqim.

Rejab ertinya ta'zim (kebesaran, keagungan, kemuliaan). (Rahmat, pemurah, kebajikan). Kerana kebesaran, keagungan dan kemuliaan bulan Rejab itu
maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solih pada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya.

Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan dengan BULAN ALLAH.

REJAB bulan menabur benih.
SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.
RAMADHAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya.
SYA'ABAN menyucikan hatinya.
RAMADHAN menyucikan rohnya.

REJAB bulan taubat.
SYA'ABAN bulan muhibbah.
RAMADHAN dilimpahi pahala amalan.

mAsIh meNCarI

assalamualaikum w.b.t

 tajuk hari ni ialah mencari..bukan bermakna seperti gambar di atas ye..bukan maksud mencari di sini adalah untuk mencari pasangan hidup,teman hidup ataupun sebagainya..semuanye telah di tentukan sebelum kite lahir lagi kan...so jangan la kite risaukan soal jodoh,maut,rezeki semua tu..apa yang Allah S.W.T dah tentukan adalah yang terbaik untuk hamba-Nya..kite hanya perlu berusaha untuk mendapatkan apa yang telah di janjikan...

maksud tajuk aku mencari adalah aku ingin mencari siapa diri ku yang sebenar,hala tuju hidup aku dan segala-galanya tentang aku..yes aku dalam proses mencari siapakah aku..aku masih belom mengenali diri aku..aku masih kabur tentang sape diri aku..entah la...susah nak cakap kan..kadang aku ingat aku kenal diri aku..yup memang la aku tau sape name aku,umur aku segala-galanye tentang aku..tapi aku tak paham diriku yang sebenarnya dalam konteks hamba?adush..that y aku masih mencari..masih belum lengkap diri aku nie..walau pun dah cukup sempurna semuanya..betul ke?

aku pown tak mengerti lagi hala tuju hidup aku nie..kalau nak ikut angin yang berhembus..mati la aku..sekali berhembus di sebelah barat sekali berhembus di sebelah timur..mana yang harus aku ikut?timur atau barat?atau kedua-duanya?aku nie manusia biasa mana la mampu nak buat 2 benda dalam 1 masa..aduyai...

entah la..susah nak cakap..ilmu pown masih sikit.tapi kalau kite nak cakap pasal ilmu banyak pown..bole ke?cube kite tanye diri kite..bole ke kite statekan satu tarikh,masa,atau tempoh untuk kite penuhkan ilmu kite?bole ke?walaupun peribahasa ada mengatakan 'tuntut la ilmu sampai ke negara cina' tapi negara lain tak ada ilmu ke?gagaga..korea,jepun,indonesia?so memang kat dalam dunia nie ilmu memang banyak banyak banyak sangat..cume kite yang tak akan mampu nak cari nak kaji dan explore semua nya..

ape yang aku mengarok nie..haha




2011-06-10

kebosanan

assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

ok first of all..kowunk tentu tanye aku kat mane skunk an?gagaga..kowunk nak tau?aku ase kowunk tentu dapat agak an aku kat mane...aku kat mane-mane jerk la...gaga..ta ada la..aku kat ksj skunk nie..dalam bilik c 2-50..blok a..gaga...sengal an..bilik sape?hmm bilik ms rara...teka lah sape?sape lagi kalo bukan  dot dot....haha..

ok la..aku sem ni memang suke sangat lepak kat ksj..aku pown ta tau nape?haha..bole di katakan tiap-tiap hari aku datang sini..tapi jangan risau kss tetap di hati aku..hidup aku kat situ...haha..di situ tempat aku bermula..dan insyaAllah di situ jugak tempat aku berakhir..harap-harap la..tapi perancangan Allah adalah lebih baik dari aku..so aku terima jerk..gagagaga

aku kebosanan la stay kss skunk...feel lain sangat..sangat-sangat lain...tak macam dulu..skunk aku melilau mencari program yang boleh aku join..ade ke orang nak amik aku masalahnye?aku nie bukanye pandai sangat pown bab-bab join program nie...hahahaha...ok la..masa nak mencemburui aku nie..aku nak gerak balik kss la nie..

my tueen da tunggu kat bawah tu..haha..pe2 hal t ada mase aku edit lagi post aku nie yerk..harap kowunk ta bosan membace celoteh aku yang merepek macam kerepek nie..gagaga..jangan lupe sape yang belom follow tu tolong follow ek..cayunk kowunnk lebey la beb..miss my friend la..gaga..ok chiowwwww


2011-06-09

terlampau rajin atau terlebih rajin atau rajin?

assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada semua..di harap anda semua sihat di samping keluarga hendaknya insyaAllah..saya?saya sihat kot..sihat la tu..malas nak pikir la pasal kesihatan nie...haha.sakit tu kan dugaan..ye ke idok?hm..yang penting sabar yerk..ujian dari yang maha Esa..eh saya bukan nak berceramah kat sini ye..saya ni bukannye penceramah terlatih pown..gaga

ok tukar bahasa dari saya ke aku..haha..aku nak bercakap pasal rajin sebenarnya..maksudnye?hmm...ok macam nie..kenape rajin?hm sebab sem nie aku rajin sangat ulang-alik ke KSJ sedangkan aku stay KSS...haha...kenape?sebab entah..main reasons op coz la sebab aku ada kelas kat sini..reason lain..hm.sebab aku suke lunch kat sini..haha...

kadang rasa malas nak datang ksj..tapi haha...terasa rajin pulak...tiap-tiap lunch mesti kat ksj..terlampau rajin sangat aku nie kan..gaga..nie pown skunk aku kat ksj nie..dalam bilik member aku..tunggu kelas..but hopefully kelas batal la..malas nak blaja la..ngantuk sangat..hopefully kelas batal..gaga

2011-06-08

tak seperti yang aku harapkan..

assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

tak seperti yang aku harapkan la..harapan kadang tu boleh membunuh jugak kan...haha..tapi aku tak la berharap sangat pun..tapi kalau ok lagi bagus..jangan menilai terlalu awal kerana nanti susah..betol ta?penilaian aku selama ni ada yang betol dan ada yang salah...dan yang salah tu bukannya salah aku tapi salah orang yang aku nilaikan tu..bukan nak cakap aku ni betul je semuanya..dan kadang aku tak berhak pown..tapi itula..semuanya berpunca dari .....ape-ape je..malas nak pikir..

hahaha..malas nak menaip banyak sebenarnya..haha..ni la speech aku yang paling pendek pernah aku buat..so paham dan selamat menunaikanya..aku pun kena tunaikan jugak..



2011-06-04

....memasak......

assalamualaikum w.b.t kepada semua..
my third post for today..

sebenarnye sekarang nie aku sangat bosan...sangat-sangat bosan..roomate pown balik rumah....bf pown balik jugak...tinggal aku sowunk kat bilik...adik-adik kat depan ngah tengok tv..malas nak ganggu..yus tidow agaknye..mush lak hmm macam biasa main game kot..benjoe..haha..kemas bilik tak pown tidow..aku lak..ha....tengah mencari resipe baru...

yeah..kenape?sebab jujurnye aku nie memang suke masak sebenarnye..memang betol-betol release kan aku punye tension...tapi minat aku terbantut sebab tak ada tempat aku nak berexperimentasi dengan minat aku tu..hm..so aku terpakse tahan jerk la..tapi sekarang tangan aku nie memang dah tak tahan memasak...tengok jerk resipe yang aku tengah search nie memang betol-betol buat aku teruja..tapi keterujaan aku tu memang tak kan berhasil la..sebab tempat tak ada...nak memasak kat mane kat sini?aku kan stay kat asrama...lau aku stay umah dah lame dapur umah aku tu aku ranapkan...gagagaga

aku nie baru beginner lagi dalam bab masak-memasak nie.tapi memang aku suke la memasak nie..puas sangat-sangat..tapi aku tak suke makan masakan yang aku masak..haha...kat umah pown kalau aku masakkan nasi goerng untuk family,aku tak makan pown..haha...sebab aku tak suke..haha...

based on resipe yang sedang aku tengok sekarang nie,aku teringin nak masak puding gula hangus,chocolate moist cake,puding ala senang story semua la yang tak memerlukan kos yang tinggi..nak masak kena pikio kos dulu beb..aku nie student...bukannye laki orang kan,...haha..amboi zull..dah ade calon ke.?haha...penampo nanti mak aku kasi kat aku....haha..ilek mak..

based on that resipe,mak ai sungguh tak tertahan aku tengok...tak tahan bukan sebab sedap ke ape..tapi memang la sedap..yang aku tak tahan untuk masakla..memang tak tertahan..aku teringin sangat nak masak...kalo aku kat umah aku ley masakan khas untuk pemeli aku..tapi aku lau masak kat u ni khas untuk sape ea?yang special pown tak ada lagi...gagaga...haish tak ada maknenya...aku ada kawan-kawan,aku ada adik-adik kat sini...yueh,..haha..tapi aku tpi satu jerk aku tak ada kakak dan abang pown kat sini..semua dah tak ada...gagaga...ala tu pown nak tocing..hidup nie jangan bergantung harap dengan orang sangat la zull oi..

arghhhhhhhhhh tak tertahan dah di hati ni..nak memasak la..aku nak memasak..eh jap2..kalo aku nak memasak duit aku tak ada lak nak beli barang...hmm..tape la gitu gak...tak jadi la...lain kali ea..tunggu duit melimpah ruah dulu..tunggu aku jadi zul zain dulu baru aku masak banyak-banyak..sebab kalo tak menjadi tak kesah...maklumla duit banyak...HAHAHAH...hey salah tu duit banyak mana bole membazir zull oi..amboi...kena la banyak sedekah..duit tu bukan duit aku sorang pown kan...duit orang lain jugak...

ok r..malas nak melalut.....ngantuk... 







the most wonderful memory

assalamualaikum w.b.t salam sejahtera dan salam satu malaysia
 
1st alhamdullillah kehadrat Ilahi kerana MTM berakhir dengan jayanya dan kerana aku di berikan kesempatan untuk bersama-sama menjadi salah seorang crew yang bertugas dalam MTM...satu kenangan yang sukar untuk aku gambarkan..perkongsian ni pown takkan sama dengan apa yang aku lalui..the most sweet thing than sugar maybe..
 
for the 1st day,aku,qila,ikhwan dan azie kami di satukan dalam satu biro yang sama iaitu protokol..sesuatu yang dah biasa aku buat..namun aku pown manusia biasa kan..masih tetap melakukan kesilapan..1st day yang amat meletihkan..perjalanan bermula pada jam 8.30 pagi apabila ibu bapa dan mahasiswa hadir untuk mendaftarkan diri..masing-masing telah di berikan tugasan masing-masing..kami selaku protokol dan informasi di tugaskann untuk berada di bawah khemah di dataran ilmu untuk membuat pengumuman dan menyampaikan informasi kepada tetamu yang hadir..
 
segala berjalan seperti biasa walaupun kadang-kadang tidak dapat di kawal..mereka berpusu-pusu datang bertanya..kami pulak tak cukup mulut untuk menjawab..namun kami cube yang terbaik...pelbagai ragam yang dapat di perhatikan..ada ibu bapa yang beremosi..macam-macam la...pening nak menjawabnye..tapi alhamdullilah kerana ada staf dan pegawai yang membantu..
 
sem nie kemasukan mahasiswa tak ramai sangat..dalam 450 orang jerk..haha..lengan jerk UTM nie..pendaftaran tamat pada pukul 2.30 petang..mahasiswa di berikan masa untuk rehat dan mengemas barang-barang mereka dan berada bersama-sama keluarga untuk kali terakhir kerana pada jam 4 petang akan di adakan taklimat MTM..fuhhhh hari pertama pun belom habis namun keletihan dapat di rasa..
untuk tugasan kami yang seterusnya selaku seranta dan protokol...majlis formal yang pertama yang perlu kami selesaikan iaitu majlis ramah mesra bersama pengarah kampus..nak kena siapkan teks,meja,semua la..dan alhamdullillah semua membantu..team protokol memang gempak..masuk air semua..best la kenal kowunk nie..agagaga..malam bersama pengarah kampus berjalan dengan lancar..
 
hidup sebagai protokol dan seranta ni memerlukan tenaga yang tinggi..ye la..mana tidaknye selesai  majlis bersama pengarah kampus keesokkan hari nye kami kena settlekan pasal majlis bersama TNC pulak..mana nak siapkan teks lagi..settlekan meja lagi..aduyai..aku ingat lagi malam tu aku pulun habis-habis untuk siapkan teks mc..semuanya siap dalam pukul 3 pagi..dalam keadaan letih terpaksa jugak aku kuatkan diri..kalau tak rosakkan la program tu..dan alhamdullilah semuanya berjalan lancar..
 
memang protokol nie memerlukan pengorbanan yang tinggi la..aku cakap nie sebab aku protokol la..tapi semua kerja dan tugasan yang di berikan perlukan pengorbanan..CREW MTM 2011/2012 THE BEST!!semua senang nak communicate..semuanya ramah....mudah nak mintak tolong..memang best la kenal kowunk..dari tak kenal terus rapat..memang sweet gile r..haha..
 
aku pown tak tau nak cakap apa lagi..haha..tapi yang aku tak bole bla bile kena handle dak DDPR (SENI BINA) touring around UTM,..haha..bukan aku sorang la..aku dengan qila..kami pown tak tau nak cite ape kat budak2 nie..kami cerita ape yang kami tau..budak2 nie semua pown sweet2la..senang nak communicate..dan masuk air...haha..memang gempak dan terbaik..haha..thanx to all DDPR stdent..then tahniah kepada group choir especilly kepada aminudin dan fikri haha dri cos DDPR sebab sudi join choir..bukan 2 orang nie jerk..tapi semua yang join..kowunk memang terbaik..haha...hope kite dapat jumpe lagi la yerk..

aku pown tk tau dah nak taip ape..akukan dah cakap kenagan tu susah aku nak tulis..nak cakap pown susah..nak share pown susah  sebab kowunk tak kan paham sebab kowunk tak lalui semua tu..apehal..aku rindu gile kat semua crew..haha..kowunk memang sporting..





weekend...



wake up a round 8.15 am..first thing that i do after i wake up was stared at my phone..haha...pagi ni 1st message yang masuk was from khairrul..agagaga...aku terus bangkit then terus ke bilik air nak mandi..haha..keluar bilik jerk tengok junior baru khusyuk tengok tv..haha..comel...

aku mandi macam biasa...berus gigi,cuci muka then pakai sabn mandi..around 15 minute aku siap mandi then nak bersiap-siap poe pejabat nak settlekan masalah sikit..tapi hampe la... tak bole nak selesai masalah aku tu..bukan aku orang jerk yang hadapi masalah yang sama tapi ada la 2 3 orang lagi yang nak selesaikan masalah.. nie,...but hopefully Allah will help us to settlekan masalah kiteowunk nie...tak nak ada virus yang boleh menyebabkan barah..nak cari penawar tu memakan masa yang lama...silap-silap memang tak ada penawar..

kami nak yang terbaik..yang mampu dan yang boleh..bukan sekadar mengkehendaki atau hanya menyampaikan janji manis yang palsu....tapi jangan ingat janji palsu yang dijanjikan itu takkan di tuntut..kalau kami tak tuntut tunggu aje la nanti kat akhirat yerk..aku nie pown bukan la baik sangat pown..kalau tak pandai nak tepati janji jangan berjanji..aku nak yang boleh sahaja..yang mudah dan dengar..that all..itu adalah terbaik..

belajar dari sekarang..jangan melentur buluh lepas dah jadi buluh...susah nanti..belajar lah dari awal..tak rugi...pikir lah sendiri..aku pown fikir nie..Allah kurniakan akal untuk berfikir..gunakan sebaik mungkin yang mana baik dan buruk..jangan menyesal di kemudian hari..zaman remaja ni lah zaman yang betul-betul sukar untuk di lalui..sekali terjebak parah nanti..

apa-apa pun aku doakan yang terbaik untuk korang..selaku saudara seislam..insyaAllah..



2011-06-03

kosong

kosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosongkosong