2011-05-29

berhempas pulas

assalamualaikum dan salam sejahtera..

setelah tiga hari menjalani kursus MINGGU TRANSFORMASI MAHASISWA yang bertujuan bagi menyambut kedatangan mahasiswa serta nahasiswi baru ke UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA INTERNATIONAL CAMPUS KUALA LUMPUR pada 29 MEI ini.sepanjang perjalanan kursus berlangsung pelbagai pengalaman yang dapat di kumpulkan.alhamdullillah walaupun agak memenatkan namun suasanan yang bekerja yang gembira dan tidak berada di dalam tekanan membuatkan kami gembira untuk bekerja.

pengalaman yang paling manis adalah sewaktu dapat berkenalan dengan sahabat-sahabat yang baru..dan alhamdullillah juga mereka ini sangat mesra dan mudah untuk memberikan kerjasama.senang dan mudah untuk bekerja di dalam kumpulan yang mudah untuk memberikan kerjasama.dengan ini setiap perjalanan akan  menjadi lebih lancar.biasa la lumrah kehidupan tentu ada mereka-mereka yang tidak berpuas hati di antara satu dengan yang lain.namun di harapkan kita dapat menjadi seorang yang professional sewaktu bekerja.InsyaAllah.
sepanjang 3 hari kursus berlangsung banyak pendedahan yang di perolehi.berada dalam bahagian protokol dan seranta adalah satu tugas yang amat memenatkan.namun kerana minat aku sanggup lakukan apa saya.walaupun sekarang agak keletihan namun aku masih terpaksa untuk bersengkang mata untuk menyiapkan teks yang di perlukan untuk setiap majlis rasmi yang telah di jadualkan di dalam atur cara majlis.semoga di permudahkan urusan.insyaAllah.

antara sahabat-sahabat yang bekerja dalam bahagian seranta dan protokol ini ialah saudari qila selaku ketua,saudari azie,saudara ikhwan,saudara halim,saudara razi,saudara adly,saudara zaim dan terima kasih di ucapkan kepada semua crew MTM yang terlibat kerana sudi membantu kami.jam sekarang dah menunjukkan tepat pukul 2.30 pagi...aku kena kuatkan diri untuk aku siapkan checklist.checklist adalah satu perkara yang amat penting.aku sering memperiingatkan sewaktu menjalani program,semoga tiada yang tertinggal...namun aku selaku seorang manusia sering melakukan kekhilafan.jadi di harap agar di maafkan setiap kekhilafan yang di lakukan
akhir kata dari saya.selamat maju jaya kepada semua crew MTM yang terlibat.lakukan yang terbaik..semoga kite dapat bekerjasa untuk mempastikan program berjalan dengan lancar.




2011-05-22

akhirnya...............

yeah akhirnya aku sampai jugak sini....entah langkahan ke berapa kali aku memijak kan kaki aku kat sini..haha...kat mana?kat UTM la..aduyai..cuti aku untuk sem  ni sekejap jerk..sekadar melepas kan rindu aku kat parent aku kat umah ngan adik-adik aku..nak makan semua makanan pun tak sempat..arghh sengal la..menyampah..tapi nak buat macam mana kan..ada tugas menanti kt UTM ni...

ok pagi ni aku bangun macam biasa...haha..lakukan tugasan macam biasa la...aku bangun dalam pukul 9 pagi...then tak tahu nak buat apa..kat luar tu dah ada pak cik aku ngan abang sepupu aku tengah buat kerja kat umah aku..aku lak baru bangun..bagus tol..lepas aku bangun aku tak mandi lagi..aku standard lau stay kat rumah aku tak suke mandi awal-awal..haha..paling awal aku mandi pown dalam pukul 3 petang sebab nak sembahyang...kalau aku period tyme tu oppppsss hahaha..ta ada la main-main jerk...

mak aku lak keluar jap beli breakfast kiteowunk..haha..nasi lemak mak ton..aku suke sangat....hahahahaha...tunggu punye tunggu then my beloved mommy datang dengans senyuman yang paling menawan..hahaha...tertawan...aku macam biasa tak mandi basuh muka then makan..sambil layan lagu..pffftt..layan...tapi satu nasi lemak mane cukup beb..then aku mintak kan adik aku belikan satu lagi..sambil tunggu tu aku main dulu dengan anak sepupu aku yang masih baby lagi..tak puas tau nak dukung die..aduyai.. rindu kat QAISARA...

then aku spent masa sambil tunggu masa untuk bersiap pulang..pulang?ikutkan hati malas aku nak balik..tapi nak buat macam mana.....sabor aje la.....tunggu punye tunggu aku mandi dalam pukul 10.30 pagi....then tunggu pak cik aku siapkan kerja dye dulu...hahhahaha...lepas tu aku pown gerak la nak balik KL..arghh malas...dalam kalut aku tertinggal aku punye phone...haha..mujur la aku teringat dalam suku perjalan aku tinggalkan umah aku..haha..patah balik dengan perasaan malu kat pak sedare aku..sampai jerk umah balik..free jerk kena bebel ngan daddy aku..aduyai...hahaha..

aku sampai kat stesen bus dalam pukul 11.30..bus dijadualkan dalam pukul 12..tapi aku tunggu punye tunggu sampai kul 12.30 bus baru sampai..ikutkan hati aku..haish..dah lah panas...eeee...sabo jela...hm..eh terlupe pulak...before nak naik bus tu abang senior lepas..hmm..brother nafis hahaha...lama tak dengar khabar die..alhamdullillah tengok die tadi sihat jerk...hehe..then aku pown gerak dengan bus..then malas lah nak cerita apa yang dilakukan dalam bus..

aku sampai sini..dalam pukul 5.30..then terus siap-siap nak kuar ngan khairrul...

2011-05-21

mencari ketenangan

aku masih mencari dan mencari
ketenangan yang aku perlukan masih belum ku temui
sudah puas aku mencari
namun pencarian ku tiada berhasil
entah..
ingin saja aku lari dari semua ini
ketenangan yang aku perlukan masih belum ku temui
dimana saja aku mencari
namun tiada ku temui
niatku untuk pulang mencari ketenangan tidak membuahkan hasil
hanya rindu yang terubat waktu ini
takkala melihat wajah mereka yang ku cintai
namun tujuan ku?
masih belum ku temui
puas aku mencari dan terus mencari
pencarian ku tiada maknanya lagi
esok aku kembali di mana tempat ku bermula
waktu yang ku perlukan
belum cukup untuk ku meraih semuanya
namun apakan daya pengorbanan memang perlu sentiasa dilakukan
walau terkadang aku bosan
namun itulah lumrah hidup
belajar dari sekarang
akan memudahkan perjalanan hidupku nanti
kuatkan hatiku
kuatkan langkahku
kuatkan segalanya yang aku perlukan
walaupun ketenangan yang ingin diraih masih belum aku dapatkan
namun wajah kekasih-kekasihku cukup menyejukkan hatiku
itu sudah cukup untuk aku
untuk saat ini
tika ini detik ini

outing with my bff..

today the most wonderful day..haha...im outing with my bff..namenye ammarah raihan mohammad..haha..sedikit info tentang dia la...aku kenal die da lame da..since kindergarden lagi..haha..main sama-sama gadoh sama-sama,ketawe same-same,menangis pown same-same...haha...masing-masing paham masing-masing..masing-masing cube memberikan kejujuran kepada masing-masing...haha...

hopefully kiteowunk akan jadi best friend for ever....tapi Allah lebih mengetahui apa yang akan berlaku seterusnya..namun aku betol berharap yang die akan selalu menjadi my BFF...aku support apa yang dia buat asalkan betol dan tak menyimpang sampai simpang empat selekoh kat depan tu..aku anggap die macam femeli aku sendiri da..

parent aku pown kenal die..n parent aku tak kesah pown aku berkawan dengan die..haha..then hari nie kiteowunk jenjalan ke bandar nearest ngan tempat kiteowunk la...haha...bandar chukai..tempat bermain-main..hahahahahahahaha...kiteowunk just jenjalan cuci mate cuci semuanya....tapi sekejap je..die pown lepas nie ada kerja..so kiteowunk spent mase just a while jerk..tapi aku puas dapat jumpe dye.dapat kutuk die...habis-habisan....yeah...i loike no...

aku nie memang jahat sikit..memang suke kutuk orang..itu memang terbukti kan..hahaha..then lepas tu masing-masing kebuluran then ajak la p makan nasi kukus..mak ai..rindu seiy nak makan nasi kukus..haha..sedap..ayam pown besar wa cakap lu...tak macam kl ta sedap n ayam kecik giler...harga lak mak oi mahal la...ahaha...sini puas hati..layan...berbaloi..then lepas makan p kedai tempat aku kerja jap jumpe akak-akak kesayangan aku kat situ

sempat la sembang kejap...hehe..then amar pown berlalu pergi..hhe...aku panggil die amar je..n dye panggil aku..hmmm..ta ley gtau la..name aku kat kemamang lain la..hahahahahaha...so hope dapat jumpe dye lagi la..most wonderful friend..hehe....k la...dada...

2011-05-17

kesayuan...

firstly nak ucap Alhamdullillah sebab dah selamat sampai kat kemaman my hometown..huhu..suke suke suke..
tapi entah la..hati aku sekarang ni sayu sangat..sangat sangat sayu..entah la...nak cakap pown  tak reti..nak luahkan macam  mana pun aku tak pandai..hanya hati aku yang tahu macam mana rasanya sekarang nie..aku pown baru balik dari program USR kat Kuala Kangsar baru-baru ni..best..kali ni lain dari yang lain..rasa rapat dengan famili angkat..bukan family angkat jerk..tapi semua famili angkat kat sana..semua sporting..tak rasa macam dok kat umah orang pown..

then aku nak ucap takziah kat Mak Sam atas pemergian anak nye semasa keberangkatan kami untuk pulang ke Kampus..semoga Mak Sam kuat dan tabah..sayang Mak Sam..hehe..aku tyme ada kat KK tu stay ngan Sorang brother nie..haha..malas nak sebut nama.most wonderful person yang aku pernah kenal..hehe..pandai amik hati orang tua la...hehe..kalau tak ada die alamatnye aku kat umah tu macam tunggul kayu la..tak pandai nak bercakap dengan orang tua ni..hehe

thanx a lot to him..hehe..then good luck r bro..n Sooryyy sngat sangat ea panggil ko sengal..tapi memang ko sengal pown..hahahaha..then sory la kalo buat ko ta selesa dengan perangai sengal aku nie..haha..well kesengalan terserlah disitu.. malas nak becakap banyak sebenarnya..

2011-05-11

...penantian...

bak kata zubir ali penantian suatu siksa yang tidak tertanggung ole hatiku yang kering dan layu..alhamdullillah hati aku tak kering dan tak layu..cume di ambang-ambangan la..tak bole di biarkan nanti kering terus susah pulak nak semai balik..tapi biar hati kering dari hati mati..kalau hati mati memang tak boleh hidup balik da...innalillah...

penantian di sini bermaksud penantian terhadap sesuatu sama ada pasti ataupun tidak.susah nak gambarkan.sekarang penantian aku berkisarkan bilalah kaki aku nak berpijak di bumi kemaman..dah berbulan-bulan aku tak balik jumpa famili aku..rindu giler kat semua..hehe..nak nak aku teringin nak makan ayam masak merah,budu dan durian..senang cerita segala macam masakan omak aku la..aku nak makan..kangen..

penantian yang lagi satu untuk esok..esok insyaAllah aku join USR anjuran kolej aku kat Kuala Kangsar..hehe..selama 4 hari 3 malam la lebih kurang.semoga aku kuat la kat sana nanti..hehe...ala aku tak kesah sangat sebab aku pown berasal dari kampung jadi insyaAllah aku boleh terima..just aku risau pasal makanan jerk..maklumla aku nie cerewet ckit..tak banyak pown..tu tak makan ini tak makan....risau pulak aku..hopefully la...

then penantian seterusnya adalah untuk menunggu panggilan sama ada aku ley join tak MINGGU TRANSFORMASI MAHASISWA untuk sambut freshie baru ke UTM..harap sangat dapat join la..angan-angan aku dari dulu lagi..bukan nak usha junior ok....aku nie bukan lah encem sangat pown...ta ada rupe mane pown..hehe..just nak pengalaman tu.aku nak kutip seberapa banyak pengalaman aku untuk aku bawak nanti..insyaAllah nanti senang la sikit aku kan..pengalaman itu ini mengajarkan aku erti untuk berdiri atas kaki sendiri..

sedang menunggu dengan penuh sabar la ni..tunggu dan tunggu..insyaAllah aku balik 17 mei ni dan kalau diterima untuk MPM kena la balik seminggu lepas tu..pengorbanan lagi tu..tak pe tak kesah asal aku tak terkorban sudah...naye aku nanti..hahahaha
sweetest thing yang dah lama aku tak buat...

miss you my dear parent and my friends

siap kau...tunggu aku balik tau..ayam masak merah..yummy

akan ku minta ma buatkan untuk aku..kawwww punye...yummyyyyyy


tunggu ye budu..aku telan kau sampai habis.....

kenapa aku letak gambar ikan?sebab kalau 4 tahun aku tk balik rumah maknenye 4 tahun la aku tak telan ikan..haha..maklumla aku nie cerewet..haha..ikan tak makan kalau orang lain yang potong ok..

sumpah ta tahan da ni...nak meleleh air liur aku di buatnye...tunggu ye...aku telan kau semua...telan sampai habis..hahahahahaha..

kalau itu kehendak mu

if what u want..hehe..aku nak kata apa lagi kan...tak kan lah nak terhegeh-hegeh la..gagagaga....tak kan perigi cari timba..sekali sekala tu ta pe la...dua kali berkala-kala la jawabnya...ta pe ta pe..sabar sabar..banyak kali aku cakap kan..ikutkan hati mati ikutkan rasa binasa la kan..terlajak perahu boleh berundur terlajak kata binasa la segalanya..huhu..

renung-renungkan dan selamat beramal buat diri ku yang amat kusayangi..sayang ke?sayang la ni...lau aku tak sayang haish da lame aku buat macam-macam kat tubuh badan ku yang cantik ini..mujur la ni amanah dari Allah s.w.t untuk aku jaga..insyaAllah aku jaga sebaiknye..takot jugak calar balar luka sana luka sini nanti mahar nak kahwin kureng singgit aku jugak yang susah..hahahaha...bab mengarut serah je kat aku..terer bab nie..

kalau masuk exam kompem the first student yang kua ok.....haha..
k la nak ciow ada kerja...asyik kol jerk..tensiones...huhu...ok dada...

sekadar perkongsian.....

Adalah sesuatu yang amat perlu untuk seseorang itu memulakan mukadimah cinta dengan mengurat. Apakah hukum mengurat dan bercinta dalam Islam? Apakah dibenarkan seorang lelaki muslim berbual dengan perempuan muslim?. Semua persoalan ini mungkin bermain-main dibenak fikiran remaja muslim yang sangat menitikberatkan ajaran Islam. Bagi sahabat remaja muslim yang kurang mengambil berat persoalan ini, mungkin mereka akan mengunakan formula “pakai bedal sahaja”. Salah tanggapan dan silap fahaman terhadap persoalan ini boleh mewujudkan konflik dalam diri remaja muslim.
Secara kasarnya ada sesetengah ulama menganggap mengurat dan bercinta itu halal tetapi kebanyakkan ulama yang lain pula menganggap haram. Bagaimanapun dikalangan ulama Fekah terdapat beberapa orang ulama yang merupakan pencinta yang hebat seperti Daud az-Zahiri yang merupakan imam Mazhab az-zahiri.
Sebenarnya mengurat dan bercinta sama-sama penting dalam kehidupan. Tiada siapa yang dapat lari daripada mengurat dan bercinta termasuk mereka yang bercinta selepas berkahwin. Hal ini kerana mereka yang bercinta selepas berkahwin akan melihat bakal isteri sebelum diijabkabulkan.
Selain itu jika cinta dianggap sebagai mukadimah kepada perkahwinan, maka mengurat pula dianggap sebagai mukadimah kepada bercinta. Kedua-dua ini berkait antara satu sama lain kecuali bagi mereka yang berkahwin atas pilihan keluarga.
Mengurat dan bercinta dianggap berguna jika ia membawa kepada kebaikan. Sebagai contoh mengurat dan bercinta yang disusuli dengan perkahwinan dan mendirikan rumah tangga adalah berguna kerana ia membawa kebaikan. Dari sini terbentuk pula keluarga dan daripada keluarga ini terbentuk pula masyarakat seterusnya negara.Tidakkah dalam konteks ini mengurat dan bercinta tepat dengan ajaran Islam? Jawabnya ia memang bertepatan dengan ajaran Islam kerana manusia yang diamanahkan Allah sebagai khalifah di muka bumi ini perlu meneruskan survival sehingga ke hari kiamat. Kemungkinan jika manusia tidak mengurat dan bercinta, kita akan pupus di dunia seperti pupusnya dinasour dan ini sudah tentu menyalahi amanah Allah itu.
Namun dari sudut lain, mengurat dan bercinta dianggap tidak berguna dan tidak membawa kepada kebaikan. Mengurat dan bercinta seperti ini tidak menjadi mukadimah kepada perkahwinan sebaliknya mukadimah kepada melahirkan anak luar nikah atau mencampakkan anak yang tidak berdosa ke dalam tong sampah dan longkang.
Mengurat dan bercinta seperti ini dilarang dan diharamkan dalam Islam. Selain itu perlu diingatkan juga bahawa tindakan seseorang itu mengurat dan bercinta itu biasanya bertitik tolak daripada perasaan dan emosi, maka dengan itu mudah sekali terjerumus dalam perkara-perkara yang tidak baik. Oleh itu sesiapa sahaja yang berhadapan dengan ajakan perasaan dan emosi untuk mengurat dan bercinta perlu berusaha sedaya upaya mengunakan kewarasan akal.
Malah sebagai seorang muslim kita juga perlu mengelak daripada konteks fizikal atau luaran yang boleh mencetuskan keghairahan seks yang seterusnya menyebabkan berlaku perlanggaran hukum Allah iaitu perzinaan. Dalam hal ini adalah amat perlu setiap individu muslim berpegang kepada tanggugjawab menjaga dan memelihara aurat kerana persoalan keghairahan seks mempunyai hubung kait yang amat besar untuk berlakunya perzinaan.
Bagi mengelak daripada perkara-perkara terkutuk ini berlaku, panduan rasulullah perlu dipatuhi. Baginda melarang orang Islam supaya jangan melampau dalam mengurat. Malah baginda menyuruh mereka bercinta kerana Allah iaitu mencintai orang yang dikasihi kerana Allah.
Terdapat beberapa riwayat menceritakan Nabi Muhammad s.a.w membenarkan hamba menyanyikan lagu mengurat dipanggil ghazl. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Majah, Rasulullah menyuruh Aisyah menghantar seorang hamba yang pandai menyanyi lagu ghazl kepada pengantin kaum Ansar yang menjadi kerabat Aisyah. Ini kerana menurut Nabi, kaum Ansar ada keramaian termasuk mendendangkan lagu-lagu ghazl. Baginda berkata : Sesungguhnya kaum Ansar adalah kaum yang ada pada mereka ghazl. (Ibnu Majah. Hadis No 1890)
Ghazl bermaksud mengurat tetapi ghazl dalam beberapa hadis nabi bermaksud mendendangkan lagu-lagu cinta yang sunyi daripada kata-kata baik dan sebagainya. Dalam hadis lain yang diriwayatkan oleh al-Bukhari,muslim dan lain-lain, Rasulullah menginggatkan supaya seorang penyanyi keluarga baginda bernama Anjasyah supaya jangan terlalu melampau mendendangkan lagu-lagu yang memperkatakan tentang mengurat dan bercinta.
Dato Dr Mashitah Ibrahim, penolong profesor di Jabatan al-Quran dan Sunah, Kulliah Ilmu Wahyu dan Warisan Islam, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) memberi penjelasan mengenai cinta. Cinta ujarnya sering dikaitkan dengan barat atau Bollywood tetapi sebenarnya orang terlupa bahawa pokok persoalan cinta merupakan matlamat asasi dalam Islam.
Islam adalah agama yang membawa matlamat cinta. Cinta kepada Allah, cinta pada rasul, cinta kepada negara dan cinta sesama manusia. Sebab itulah rasulullah menekankan dalam mendidik anak-anak daripada kecil lagi diterapkan soal cinta. Dalam sebuah hadis, Nabi bersabda: tanamkan dalam diri anak-anak kamu cintakan Allah, cintakan Rasul, cintakan ahli keluarga Rasulullah dan cintakan membaca Al-Quran.
Ini menunjukkan cinta itu suatu yang penting diterapkan dalam diri setiap muslim sehinggakan Nabi s.a.w bersabda bahawa tidak masuk syurga sehingga kamu belajar cinta-mencintai diantara satu sama lain.
Remaja bercinta jelas beliau bukan suatu perkara yang melanggar fitrah. Ia satu fitrah tetapi perlu diaturkan bagaimana cara mereka bercinta. Cinta tidak boleh berdasarkan emosi semata-mata, REMAJA mesti ada rasa tanggungjawab.

couple ape tu?penting ke?perlu ke?pening-pening...

Keterangan: Ikuti dialog oleh satu pasangan yang sedang berkhalwat tertangkap oleh seorang ustaz. Hayatilah intisari dialog ini, dan muhasabahlah diri kita masing-masing.

Pelajar: Kami tidak berzina!

Ustaz: Maaf, saya tidak menuduh awak berzina tetapi awak menghampiri zina.

Pelajar: Kami hanya berbual-bual, berbincang, bertanya khabar, minum-minum adakah itu menghampiri zina?

Ustaz: Ya, perbuatan ini menjerumus pelakunya ke lembah perzinaan.

Pelajar: Kami dapat mengawal perasaan dan kami tidak berniat ke arah itu.

Ustaz: Hari ini, ya. Besok mungkin kamu kecundang. Kamu dalam bahaya. Jangan bermain dengan bahaya. Iblis dan syaitan akan memerangkap kamu. Sudah banyak tipu daya iblis yang mengena sasaran. Iblis amat berpengalaman dan tipu dayanya amat halus. Ia telah menipu nenek moyang kita yang pertama, Adam dan Hawa. Jangan pula lupa. Siapalah kita berbanding Adam dan Hawa? Ia ada lebih 1001 cara. Ingat pesanan Rasulullah S.A.W.: “Janganlah engkau bersendirian dengan seorang wanita kecuali ketiganya adalah syaitan.” (Riwayat Tabrani). Syaitan akan menghembus perasaan berahi, kita lemah untuk menghadapi tipu daya iblis.

Pelajar: Tidak semestinya semua orang bercinta menjurus kepada penzinaan. Ada orang bercinta dalam telefon dan hantar SMS sahaja. Tak pernah bersua muka pun.

Ustaz: Betul. Itu adalah salah satu yang dimaksudkan dengan menghampiri zina. Memang pada awalnya tidak bersua muka, tapi perasaan pasti bergelora. Lambat laun desakan nafsu dan perasaan serta hasutan iblis akan mengheret kepada suatu pertemuan. Pertemuan pertama tidak akan terhenti di situ sahaja, percayalah, ia akan berlanjutan dan berterusan. Tidakkah itu boleh membawa kepada penzinaan akhirnya?

Pelajar: Takkan nak berbual-bual pun tak boleh? Itu zina juga ke?

Ustaz: Zina ada bermacam-macam jenis dan peringkatnya, ada zina betul, ada zina tangan (berpegang-pegangan), ada zina mata (melihat kekasihnya dengan perasaan berahi). Melihat auratnya juga zina mata. Zina hati iaitu khayalan berahi dengan kekasih sepertimana yang dinyatakan oleh Rasulullah S.A.W.: “Kedua-dua tangan juga berzina dan zinanya adalah menyentuh. Kedua kakinya juga berzina dan zinanya adalah berjalan (menuju ke tempat pertemuan). Mulut juga berzina dan zinanya ialah ciuman.” (Muslim dan Abu Daud). Sebenarnya jalan dan lorong menuju kepada penzinaan amat banyak. Jangan biarkan diri kita berada atau melalui mana-mana jalan atau lorong yang boleh membawa kepada penzinaan.

Pelajar: Duduk berdiskusi pelajaran tak boleh ke? Bincang pelajaran sahaja!

Ustaz: Berdiskusi pelajaran, betul ke? Jangan tipu. Allah tahu apa yang terselit dalam hati hamba-hambanya. Kita belajar nak keberkatan. Kalau cemerlang sekali pun, kalau tak diberkati Allah, kejayaan tidak akan membawa kebahagiaan. Hidup tidak bahagia, akhirat lebihlah lagi. Jangan berselindung disebalik pelajaran yang mulia. Allah suka kepada orang yang berilmu. Jadi belajar hendaklah ikut batas dan ketentuan Allah. Belajar akan jadi ibadat. Adakah berdiskusi macam ini akan ditulis ibadat oleh malaikat Raqib dan Atiq?

Pelajar: Sungguh! Bincang pelajaran sahaja. Ni study group.

Ustaz: Study group? nampak macam lain macam saja. Manja, senyum memanjang, tak macam gaya berdiskusi. Takkan study group berdua sahaja? Ke mana-mana pun berdua. Kalau ye pun carilah study group ramai-ramai sedikit. Kalau duduk berdua-dua macam ini.. betul ke bicang pelajaran? Jangan-jangan sekejap saja bincang pelajaran, yang lain tu banyak masa dihabiskan dengan fantasi cinta!

Pelajar: Tidaklah. Sungguh berbincang pelajaran.

Ustaz: Baik sungguh awak berdua. Takkan awak berdua tak perasan apa-apa? Awak kurang sihat ke? Ingat, kita bukan malaikat, tak ada nafsu. Kita manusia. Jangan nafikan fitrah manusia. Kita ada nafsu, ada keinginan. Itulah manusia.

Pelajar: Kami sama-sama belajar, study group, saling memberi semangat dan motivasi.

Ustaz: Tak adakah kaum sejenis yang boleh dijadikan rakan belajar? Habis sudahkah kaum sejenis yang boleh memberikan motivasi? Jangan hina kaum sejenis. Ingat banyak orang cemerlang yang belajar hanya dengan kaum sejenis. Lebih tenang perasaan, tidak terganggu, dapat berkat dan rahmat pula.

Pelajar: Takkanlah tak ada langsung ruang yang dibenarkan dalam islam untuk bercinta? Adakah islam membunuh terus naluri cinta?

Ustaz: Naluri adalah sebahagian daripada kesempurnaan kejadian manusia. Naluri ingin memiliki dan suka kalau dimiliki (sense of belonging) adalah fitrah. Kalau naluri tidak wujud pada diri seseorang, tak normal namanya. Islam bukan datang untuk membunuh naluri seperti yang dilakukan oleh para paderi atau sami. Jangan nafikan naluri ini. Jangan berbohong pada diri sendiri. Bukan salah dan berdosa kalau perasaan itu datang tanpa diundang. Itu adalah fitrah. Maka tundukkan naluri itu untuk patuh pada perintah Allah. Jadilah manusia yang sihat pada nalurinya. Jangan jadi malaikat! kerana Allah ciptakan kita sebagai manusia. Dunia dan segala isinya akan hambar tanpa naluri nafsu.

Pelajar: Tentu ada cinta secara Islam.

Ustaz: Cinta secara islam hanya satu iaitu perkahwinan. Cinta berlaku setelah ijab qabul; cinta lepas kahwin. Itulah cinta sakral dan qudus. Cinta yang bermaruah. Bukan cinta murahan. Inilah kemuliaan agama kita, Islam. Apabila Islam melarang cinta antara lelaki dan wanita sebelum kahwin, ia membawa kepada sesuatu sebagai ganti yang lebih baik iaitu perkahwinan. Sabda Rasulullah S.A.W.: “Tidak ada yang lebih patut bagi dua orang yang saling mencintai kecuali nikah.” (Ibni Majah). Cinta adalah maruah manusia. Ia terlalu mulia.

Pelajar: Kalau begitu, cinta semua menghampiri kepada penzinaan?

Ustaz: Ya, kalau lelaki dan perempuan bertemu tentu perasaan turut terusik. Kemudian perasaan dilayan. Kemudian teringat, rindu. Kemudian aturkan pertemuan. Kemudian duduk berdua-dua. Kemudian mencari tempat sunyi sedikit. Kemudian berbual panjang sehingga malam gelap. Hubungan makin akrab, dah berani pegang tangan, duduk makin dekat. Kalau tadi macam kawan, sekarang macam pengantin baru. Bukankah mereka semakin hampir dan dekat dengan penzinaan? Penghujung jalan cinta adalah penzinaan dan kesengsaraan. Kasihanilah diri dan ibu bapa yang melahirkan kita dalam keadaan putih bersih tanpa noda seekor nyamuk sekalipun!

Pelajar: Masih ramai orang yang bercinta tetapi tetap selamat, tidak sampai berzina. Kami tahan diuji.

Ustaz: Allah menciptakan manusia. Dia tahu kekuatan dan kelemahan manusia. Manusia tidak tahan ujian. Oleh itu, Allah memerintahkan supaya diri menjauhi perkara yang ditegah. Takut manusia kecundang.

Pelajar: Jadi manusia itu tak tahan diuji?

Ustaz: Kita manusia dari keturunan Adam dan Hawa, sejak awal penciptaan manusia, Allah telah mengingatkan manusia bahawa mereka tidak tahan dengan ujian walaupun kecil. Allah takdirkan satu peristiwa untuk iktibar manusia. Allah tegah Adam dan Hawa supaya jangan makan buah Khuldi dalam syurga. Allah tahu kelemahan pada ciptaan manusia. Tak tahan diuji. Oleh itu, Allah berpesan pada Adam dan Hawa, jangan hampiri pokok Khuldi. Firman Allah S.W.T.: “Wahai Adam! Tinggallah engkau dan isterimu di dalam syurga serta makanlah dari makanannya sepuas-puasnya, apa sahaja yang kamu berdua sukai dan jangan hampiri pokok ini, (Jika kamu menghampirinya) maka akan menjadilah kamu dari orang-orang yang zalim.” (Al-A’araf:ayat 19). Tegahan yang sebenarnya adalah memakan buah Khuldi. Tetapi Allah tahu sifat dan kelemahan Adam dan Hawa. Jika menghampiri perkara yang ditegah, takut nanti mereka akan memakannya kerana mereka tidak dapat mengawal diri. Demikianlah dengan zina. Ditegah zina. Maka jalan ke arah penzinaan juga dilarang. Takut apabila berhadapan dengan godaan penzinaan, kedua-duanya kecundang. Cukuplah kita belajar daripada pengalaman nenek moyang kita Adam dan Hawa.

Pelajar: Tetapi cinta lepas kahwin banyak masalah. Kita tak kenal pasangan kita secara dekat. Bercinta adalah untuk mengenali hati budi pasangan sebelum membuat keputusan sebelum berkahwin.

Ustaz: Boleh percaya dengan perwatakan masa sedang bercinta? Bercinta penuh dengan lakonan yang dibuat-buat dan kepura-puraan. Masing-masing akan berlakon dengan watak yang terbaik. Penyayang, penyabar, pemurah dan pelbagai lagi. Masa bercinta adalah alam lakonan semata-mata. Masa bercinta, merajuk ada yang akan pujuk. Jangan haraplah lepas kahwin bila merajuk ada yang memujuk. Banyak orang yang kecewa dan tertipu dengan keperibadian pasangan semasa bercinta. Perangai jauh berbeza. Macam langit dan bumi. Masa bercinta, dia seorang yang amat penyayang, sabar tunggu pasangan terlambat berjam-jam. Tapi bila dah kahwin lewat 5 minit dah kene tengking. Jadi, perwatakan masa bercinta adalah suatu kepuraan yang hipokrit.

Pelajar: Percayalah kami bercinta demi merancang kebahagiaan hidup nanti.

Ustaz: Bagaimana diharap kebahagiaan jika tidak mendapat redha Allah? Kebahagiaan adalah anugerah Allah kepada hamba-hambanya yang terpilih. Kebahagiaan bukan ciptaan manusia. Manusia hanya merancang kebahagiaan. Allah yang akan menganugerahkannya. Bagaimana mendapat anugerah kebahagiaan itu jika jalan mencapainya tidak diredhai Allah. Kebahagiaan hidup berumah tangga mestilah melalui proses yang betul. Sudah tentu prosesnya bukan cinta sebegini. Allah tidak meredhai percintaan ini. Cinta yang diredhai, cinta selepas kahwin. Bagaimana untuk mendapat keluarga yang bahagia jika langkah memulakannya pun sudah canggung. Bagaimana kesudahannya?

Pelajar: Tanya sikit adik angkat, kakak angkat, abang angkat boleh ke? Ganti bercinta.

Ustaz: Semua itu adalah perangkap syaitan. Hakikatnya sama. Cinta yang diberi nafas baru. Kulitnya nampak berlainan, tapi isinya sama. Adik, abang, kakak angkat adalah suatu bentuk tipu daya iblis dan syaitan. Manusia yang terlibat dalam budaya “angkat” ini sebenarnya telah masuk ke dalam perangkap syaitan. Cuma menunggu masa untuk dikorbankan.

Pelajar: Jadi seolah-olah orang yang bercinta telah hilang maruah diri?

Ustaz: Mengukur maruah diri bukan ditentukan oleh manusia tetapi oleh Pencipta manusia. Sebab ukuran manusia sering berbeza-beza. Orang yang sedang mabuk bercinta mengatakan orang yang bercinta tidak menjejaskan apa-apa maruah dirinya. Manakala bagi orang yang menjaga diri, tidak mahu terlibat dengan cinta sebelum kahwin akan mengatakan orang yang bercinta sudah tidak bermaruah. Cintanya ditumpahkan kepada orang yang belum layak menerima cinta suci. Kalau begitu ukuran maruah atau tidak ditentukan oleh Allah.

Pelajar: Adakah orang yang bercinta hilang maruah?

Ustaz: Antara kemuliaan manusia ialah maruah dirinya. Orang yang bercinta seolah-olah cuba menggadaikan maruahnya kerana mereka sedang menghampiri penzinaan. Manakala orang yang bercinta dan pernah berzina tidak layak berkahwin kecuali dengan orang yang pernah berzina juga. Mereka tidak layak untuk berkahwin dengan orang yang beriman. Allah berfirman: “Lelaki yang berzina(lazimnya) tidak ingin berkahwin melainkan dengan perempuan yang berzina atau perempuan musyrik; dan perempuan yang berzina itu pula(lazimnya) tidak ingin berkahwin dengannya melainkan oleh lelaki yang berzina atau lelaki musyrik.Dan perkahwinan yang demikian terlarang kepada orang-orang yang beriman.” (Surah an-Nur:Ayat3). Jadi orang yang pernah bercinta juga tidak sesuai untuk berkahwin dengan orang yang tidak pernah bercinta. Tidakkah itu suatu penghinaan dari Tuhan.

Pelajar: Jadi orang yang bercinta hanya layak berkahwin dengan orang pernah bercinta?

Ustaz: Itulah pasangan yang layak untuk dirinya kerana wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Lelaki yang baik untuk wanita yang baik.

Pelajar: Kami telah berjanji untuk sehidup semati.

Ustaz: Apa yang ada pada janji cinta? Berapa banyak sudah janji cinta yang musnah? Lelaki, jangan diharap pada janji lelaki. Mereka hanya menunggu peluang keemasan sahaja. Habis madu, sepah dibuang. Pepatah itu diungkap kerana ia sering berulang sehingga menjadi pepatah.

Pelajar: Masihkah ada orang yang tidak bercinta pada zaman ini?

Ustaz: Ya, masih ada orang yang suci dalam debu. Golongan ini sentiasa ada walaupun jumlah mereka kecil. Mereka akan bertemu suatu hari nanti. Mereka ada pasangannya. Firman Allah S.W.T.: “Dan orang-orang lelaki yang memelihara kehormatannya serta orang-orang perempuan yang memelihara kehormatannya (yang memelihara dirinya daripada melakukan zina) Allah telah menyediakan bagi mereka semuanya keampunan dan pahala yang besar.” (Al-Ahzab:ayat 35).

Pelajar: Bagaimana kami?

Ustaz: Kamu masih ada peluang. Bertaubatlah dengan taubat nasuha. Berdoalah serta mohon keampunan dariNya. Mohonlah petunjuk dan kekuatan untuk mendapat redhaNya.

Pelajar: Kami ingin mendapat redha Tuhan. Tunjukkan bagaimana taubat nasuha.

Ustaz: Taubat yang murni. Taubat yang sebenar-benarnya. Taubat yang memenuhi 3 syarat:
1.Tinggalkan perbuatan maksiat. Putuskan hubungan cinta yang tidak diredhai Allah ini.
2.Menyesal. Menginsafi diri atas tindak tanduk hidup yang menjurus diri dalam percintaan.
3.Berazam. Bertekad di dalam hati tidak akan bercinta lagi dengan sesiapa kecuali dengan seseorang yang bernama isteri atau suami. Saatnya adalah setelah ijab Kabul.

Pelajar: Ya Allah. Hambamu telah tersesat jalan. Ampunilah dosa-dosa hambamu ini. Sesungguhnya engkau Maha Pengampun dan Maha Penerima Taubat. Berilah kekuatan kepadaku untuk menghadapi godaan keremajaan ini. Anugerahkan kepadaku perasaan benci kepada maksiat. Hiasilah diriku dengan akhlak yang mulia. Ibu dan ayah, anakmu berdosa. Engkau jagaku sedari kecil dengan kasih sayang. Mengapa kucurahkan kasihku kepada orang lain. Oh tuhan, hambamu yang berdosa. Amin, Ya Rabb.

Ustaz: Moga Allah terima taubatmu.

Pelajar: Kita berpisah kerana Allah, kalau ada jodoh tidak ke mana.

Ustaz: Ya Allah, bantulah mereka. Kini mereka datang ke pintuMu, mencari redhaMu, terimalah taubat mereka.

korean song link...

first step album


gee

hoot album

oh album



sorry -sorry album





....my feveret..i loike.....

assalamualaikum w.b.t.


hari ni sebenarnya aku rasa terpanggil untuk berkongsi tentang minuman kegemaran aku..ala minuman kegemaran pown tarak tau ka?like what i said im not a walking dictionary ok..not kamus dewan bahasa dan pustaka..haha..ok la..kan..setiap orang tentu ada minuman atau makanan dieowunk sendiri..aku pown manusia biasa jugak kan..semua manusia biasa tentu ada dieowunk punye feveretto sendiri.

maklumla bila dah sonething tu kite suke tu la yang kite jadikan sebagai feveret kan?apa salah ea?hmm..up to u la..aku tarak kesah pown...masing-masing ada pendirian masing-masing..dan tu adalah pendirian aku...haha..tetapkan pendirian anda..yeah!!!ok la aku melewehla pulak kan..nak tau ke antara minuman feveret aku?hm aku bagitau kepada yang sudi je..kepada yang tak sudi tu paham-pahamla sendiri ye..malas nak meminta-minta nie..yuks...not me ok...

 ha tengok gedabak punye aku bagi kowunk list nye..hahahaha..siap dengan gambar skali..tu la antara my feveret minuman...hehe...yang penting tiada yang kedua ketiga dan keempat semua nya yang pertama..maklumlah aku nie pengeLOIKE yang setia kan..haha..

k la..aku suke sangat-sangat minum mangga blended kat pak long..thanx tu pak long coz buat the most delicious mangga blended...rasa mangga blended tu wau superb gile..sedap wa cakap lu beb....haha...sama jugak dengan tembikai laici tu..sedap gile..juga kat pak long..hai promote pak long nampak.nanti pak long belanja nasi lemak mak long ea..haha..tembikai laici yang pak long buat pown sedap..harga pown murah..berpatutan untuk student sengkek macam aku nie...haha..

milo ice milo ice milo ice..ni yang bahaya nie..aku nie hantu milo sebenarnya..kalau parent aku beli satu baldi milo pown kat umah aku boleh habiskan dalam satu hari jerk..sekali buat air pekat gile sebab ta suke taruk susu dalam milo tu t muak..haha..tak pown aku main ratah jerk.ta pown makan dengan roti..hahaha...yummy yummy...tapi nanti pandai-pandaila sumbat telinga dengan kapas nanti kompem kena bebel..haha..then lepas tu parent aku serik da nak beli.maklum la hantu milo ada kat rumahkan..haha..so skunk lau aku nak minum kena la beli sendiri pulak...hahaha...

laici laici..yummy...sejak dua menjak ni lepas terkenangkan laici aku asyik minum laici blended pak long jerk....da lame tak minum..rindu gilew..haha..sedap gilew laici blended tu..yummy...tunggu ea nanti petang aku telan ko lagi ea laici..yummy..tungguuuuuu!!!!!!tetibe terselit satu beverage segera keluaran f&n tu..fruitale namenye..aku suke bebenor dengan air nie..rasa campuran buah sedap sangat..akt bilik aku tu da tak terhitung botol fruitale nie..haha...asyik keluar jerk fruitale yang aku rembat..ada jugak kena tegur sebab air nie kan manis..so untuk mengelakkan kena marah lagi aku campurkan dengan air mineral untuk kurangkan gule..hehe..pandai tA?

kopi o minuman feveret bapak aku...bapak aku tu hantu kopi o..sehari tak minum kopi o alamatnya ribut la rumah tu..haha..sampai dengan aku berjangkit sekali..nak buat macam mana sedap gile kot..nak nak buat pekat-pekat...sungguh menyelerakan..then makan ubi kayu rebus dengan kopi o panas..ya Allah,nikmatnye....orang kampung la katakan ..hehehe...

aku sebenarnya tak ley sangat minum horlick..kalau minum jerk mesti loya aja tekak ni..haha..tapi apakan daya aku suke aku telan je la..tekak aku suke hati aku la..hahaha...apa kau kisah nak loya ka nak layo ka..hahahahaha..n last but not list teh o..aku duk kat UTM nie aku rasa bole bilang dengan jar berapa kali aku minum teh o..aku nie cerewet sikit kalau bab teh o nie..aku paling suke teh o yang mak aku buat..tak manis tak tawar....sedang sedang la..sebab tu aku kurang minum teh o..aku hanya minum teh o tu kalau orang hidangkan..yela aga hati la katakan...

k la..aku nie kunk terlebey pulak..kkkkkkkkk...dadadadadadadada

2011-05-10

UNIVERSITY SOCIAL RESPONSIBILITY-USR @ KUALA KANGSAR...

assalamualaikum dan selamat malam..

university social responsibility merupakan salah satu program khidmat masyarakat yang di jalankan di perkampungan yang terpilih di atas dasar Perdana Menteri Malaysia sendiri.dengan itu,Kediaman Siswa Semarak,Universiti Teknologi Malaysia International Campus Kuala Lumpur sekali lagi mengorak langkahnya dengan menganjurkan USR untuk kali yang ke-empat.

USR kali ini telah memilih Kampung Ketior di daerah Kuala Kangsar Perak.Pengarah program untuk kali ini iaitu saudara Khairrul Adzwan bin Abdullah telah memimpin program untuk kali ini.untuk memantapkan lagi program ini,mahasiswa kediaman siswa semarak yang tergolong dari Ahli Jawatankuasa Mahasiswa serta Penghuni KSS sendiri di pilih untuk menjadi ahli jawantankuasa untuk memantapkan dan melancarkan program kali ini.

untuk menyiapkan kerja-kerja yang telah di tetapkan mereka telah menjalankan gerak kerja dari awal lagi untuk memudahkan kerja mereka.program USR ini berlangsung pada 12Mei sehingga 15 Mei.gerak kerja untuk kali ini amat singkat dengan ini mereka berhempas pulas menyiapkan amanah yang telah di berikan kepada mereka sebaik yang mungkin..masing-masing menjalankan amanah yang diberikan dengan penuh dedikasi dan bertanggungjawab.

syabas di ucapkan kepada semua khususnya mereka yang terlibat secara langsung dalam menggerakkan program ini..ucapan semoga maju jaya kepada semua tenaga kerja serta untuk peserta yang terlibat dalam menjayakna program ini.Ucapan SEMOGA MAJU JAYA juga kepada saudara KHAIRRUL ADZWAN ABDULLAH..semoga program anda berjalan dengan lancar dan segala urusan di permudahkan oleh-Nya.

antara aktiviti yang akan di jalankan ialah INTERNET DESA,CERAMAH MOTIVASI,KENDURI SEKAMPUNG,SUKANEKA dan sebagainya.aktiviti ini dirancang bagi memeriahkan lagi program yang bakal di jalankan tidak lama lagi..

sekian melaporkan dari PSZ..saya muhamad zulhilmi melaporkan...


header aka banner...

oit all...take a look at my new header?cute is't it..haha..thanx to KAK JANNAH and HAIKAL coz willing to tought how to used ADOBE PHOTOSHOP...haha..memang la tak seberapa yang aku buat tu.tu je yang aku termampu..terlarat..dan terhadap..haha...tapi memang best la buat benda tu..hehe..memerlukan kesabaran dan kekretivitian..haha..

aku ni tak la kreativ sangat..hahaha..poyo punye ayat..aku suke semua yang aku letak..cartoon segala..sebab aku suke cartoon.maaflah kalo ada yang tak suke..hehe..susah la nak puaskan hati orang ni..fuhyoooo..sejak bile nie..haha..tapi memang betol la..haha...susah gile...

tapi aku berpuas hati dengan header aka banner aku tu..semua yang aku nak semua ada..tengok la..BEE,BUGS semua aku letak..hajat nak letak katak..haha..lagi comel kan..tapi tak semua suke katak...katak comel kan?haha..sebelum nie aku letak nama blog aku nie KATAK DIBAWAH TEMPURUNG..tapi bile di fikirkan balik aduyai ..bukan geli tapi paham la kan maksudnye katak bawah tempurung tu..hahaha..then aku decide la nak tukar..then aku sukakan lagu KERANA HATI BICARA tu...jadi aku letak la tajuk tu as my blog title..poyo kan..taksub la katakan...tak tau la belajar dari sapa semua ketaksuban nie..yang aku lak melayan pown aku tak tahu..but thanx to....hahaha..thanx..

yang titik tu paham-paham la sapa  ye..malas nak sebut antara jadi spekulasi atau pun nanti lau tuan dye terbaca ke kembang semangkuk lak kan..macam tak kenal tuan nye macam mana..haha..aduyai..meraban betul aku nie.maklumla..tengah bosan,sunyi,sedih,beerkecamuk,berserabut.semua ada..bayangkan kalau di blend jadi satu..alamat nye gile la aku kan..

tapi aku rasa aku nie memang dah gile pown kan..haha..bagi sape yang kenal aku tentu tahu aku macam mana..nak-nak BEST FREND aku..tentu da ta tahan dengan perangai poyo,baran semua tu...haha..sorry geng..hehehe..alahai..sememeh la aku ni...tak rock r.haha..jiwang-jiwang segala..alahai..lentok habis ayat...yueh..k r aku nak chouw lu...ea..ASSALAMUALAIKUM..........

.....kesunyian.....

kisah bermula pabila aku di tinggalkan sendirian...sendirian..sendirian..terasa terasing dari segala-galanya..entah hati aku sedang berkecamuk..bermacam-macam masalah yang harus aku selesaikan..yes selesaikan...namun kekuatan yang aku perlukan masih kurang dan rapuh...seperti dahan kayu yang menunggu saa untuk jatuh menyembah bumi..

tapi aku perlu mencari kekuatan itu?tapi dimana?masih tertanya-tanya...masih berfikir tentang itu...semoga aku menemui kekuatan ku secepat yang mungkin...secepat yang mungkin..agar senyuman yang betul-betul ikhlas mampu aku ukirkan di saat ini..bukan untuk ku...tapi untuk orang disekeliling ku..sukar untuk aku ukirkan saat ini...aku cuba sedaya upaya..yes aku mesti cube..tidak salah mencube..

jangan terlampau mengikut sangat perasaan...duhai hati...jangan pernah bersedih kerana kita  masih mempunyai dua mata,dua telinga,dua bibir,dua tangan,dua kaki,lidah dan hati serta kedamaian kesihatan serta keamanan...sesungguhnya tika ini aku hanya memerlukan senyuman,wajah yang ceria,hati yang lapang...semoga aku mendapatkanya..

namun aku mengerti tidak selamanya rasa sakit itu tidak berharga sehingga harus di benci.kerana kemungkinan rasa sakit itu justeru akan mendatangkan kebaikan bagi seseorang kerana kesengsaraan itu penuh hikmah...namun perasaan ku ini masih berkecamuk..aku pun tak tahu apa yang menghimpit perasaan ku..sesungguhnya dunia ini terlalu hina untuk di tangisi.aku tidak mahu menangisinya..

biarkan saja hatiku menangis..cukup sekadar hatiku menangis..hanya aku yang mampu selami perasaan ku sendiri..dan hanya Allah s.w.t yang mengetahui isi hati hamba-Nya..kerana Dia maha mengetahui tentang segala-galanya..ku tutup mataku mencari segala akar permasalahan ini..namun tidak ku temu..namun hanya air yang ku siramkan sehinggakan akar itu menjadi subur dan terus menerpa hatiku... 

sudah..ikutkan hati mati..ikutkan rasa binasa..semoga keputusan yang diambil adalah keputusan yang tepat..dan semoga setiap keputusan yang aku buat diredhai oleh Mu Ya Allah..permudahkan urusanku..urusan sahabat-sahabatku..urusan orang disekelilingku..

senyum..senyum..senyum..

..talking about my roomate...

assalamualaikum dan salam sejahtera..hype all..sihat?aku hari ni hati je tak sihat sikit..seingat aku dari semalam kot..hmm tak pe la.halalkan je..main point aku hari ni adalah nak berbicara tentang roomate aku..nak bagi definasi roomate tu ape ke?haha...ta perlu lah kot..agak-agak r..aku bukan kamus bergerak nak bagi definasi ni...


k firstly talk about bilik dulu la..kiteowunk stay dalam bilik APL8-4..bagi aku bilik tu strategik kedudukannya..dekat dengan toilet,bilik tv,RO water...tapi satu jerk yang aku tak suke pasal bilik nie..ya ampun panas gile.dah macam sauna lau malam-malam nak tidur..haish..

ok now let me introduce to all of you my roomate...kiteowunk stay dalam ni 4 orang jerk..3 DDG dan aku sowunk je DDF...dari sem 1 memang macam tu..selalu dikelilingi DDG...haha..ta pe dah biasa...k...firstly HAIKAL,FAIZ HAMIZI DAN FAEZ NIZAM...apa kowunk nak tengok gambo??bole bole...

 nie FAIZ HAMIZI
 nie lak sexy guy..haha...FAEZ NIZAM
one and only HAIKAL..

k..masing-masing ada personaliti sendiri la.tapi semua masuk kepala la..semua sporting dan pemurah..haha...aku pown selesa stay ngan dieowunk..lagipown dieowunk ni semua ok bagi aku..ta ada masalah la.aku jerk yang selalu bawak masalah..aha...trouble maker nie...hahaha..lau kowunk nak tau dieowunk macam mana..better kowunk kenal dieowunk sendiri..setiap orang mempunyai pandangan sendiri..tapi biarlah pandangan tentang dieowunk tu aku je yang simpan..ala jangan risau la...semua positif ok..

sape aku nak menilai keburukan orang..aku pown manusia dieowunk pown manusia.hehe..tapi sayang la...sem nie sem last kiteowunk stay 1bilik..hmm sebab dieowunk semua kena tukar KSJ...aduyai..sia-sia aku anto borang stay bilik sama dengan dieowunk..aduyai...benci benci benci..tapi nak buat macam mana..ketentuan Allah adalah yang terbaik...jadi terima..KSJ dan KSS bukannya jauh sangat.namun t KSS akan kehilangan mahasiswa yang rajin turun program...harap-harap patah tumbuh hilang berganti r geng ea..haha..

sem depan ta ley r layan movie then pasang speaker kuat-kuat...hehe..ta pe...kenangan tu..hehe..masing-masing da packing barang ta d..b4 aku kua jenjalan..bosan aka agak sedih la kan...hehe..semalam ada terbaca jangan sedih sedih nanti merosakkan diri jerk.hahaha..apa-apa jerk..

kowunk t stay KSJ pandai-pandai r kowunk....huhu..jangan segan-segan lak nak lepak e scoting kat bilik tu ag..hahaha...datang jangan tak datang..haha...k r..GOOD LUCK...soe la kowunk lau aku banyak buat salah..ta ley minta maaf lebey-lebey raya lambat lagi..hahaha..k ciow.....

2011-05-09

mood? oh my gucci!!

cari-cari..mana la mood aku ni hilang pulak.aku cari bawah katil,tepi katil,dalam laci,dalam loker..aduyai tak jumpe-jumpe jugak la..seingat aku la..last tempat yang aku gune mood aku tu tyme bangun dari tidow tu..tu je kot..tapi entah...tak jumpe la..even bawah bantal..puas mencari.last-last aku biarkan jelah mood tu hilang..makin sakit hati aku ada la nak cari..satu hal pulak aku nak melayan mood aku yang entah apa-apa tu.

banyak kerja lagi aku nak buat la wei!!aduyai..memang betul-betul menyusahkan orang la..baru je semalam gune da hilang.merajuk dengan aku kot..tak pown aku overdose gune mood aku tu..tapi setahu aku tak la gune banyak sangat semalam..feeling aku dengan hari ni sama jerk..lebih kurang..aku dah kurangkan penggunaan mood dalam hidup aku ni..kunk ta pasal-pasal kencing manis pulak jadinya..eh ada sangkut paut ke?hmm..ta pe nanti aku minta kementerian kesihatan malaysia buat research..kot-kot betul boleh berjaga-jaga..sekadar peringatan.

baru aku ingat..ikutkan hati mati,ikutkan rasa binasa..aku tak ikutkan hati pown..rasa pown aku tak ikut..malas la..nak ikut-ikut nie..nanti kalau di ikutkan sangat lagi teruk mood aku tu kan..dah la dah hilang..aduyai..please la mood datang kembali ke pangkuan ku..ke ko da lupa nak balik?aduyai..apa kate ko gune google maps?ke nak aku bagi alamat?nombor  phone?nohal la..nanti aku bagi k..

k la tak nak lebih-lebih la..nak bermuhasabah diri jap..rasa macam nak khatamkan mihrab cinta lagi jerk..tak puas hati la..hehe..hoi mood t pepehal ko kontak aku la k...

2011-05-08

menunggu seperti bulan yang tidak akan jatuh keriba

assalamualaikum w.b.t.
bila hati bicara..terkadang tak perlu terucap kata-kata untuk selami dalamnya hatiku..

aduhai bila hati ku mula berbicara..banyak ragam betul la hati aku ni..terkadang letih gak nak melayan..kadang bosan nak dilayan..kadang tak terlayan..kalau tak layan hati ini sakit pulak kan..mungkin kau tak rasa apa yang aku rasakan.aku pun tak rasa apa yang kau rasa.kire fair n lovely tu kan...biasalah hidup kan..

agak touching hari ni sebenarnya..tapi kalau di ikutkan perlu ke aku touching?aduyai..tak rock r nak touching touching ni..tu bukan zul yang dulu ke?zul yang sekarang dah tak heran dengan benda tak rock macam tu..haha..malas nak melayan touching tu..lagi di layan lagi pampered.menyampah...manja sangat..aku manusia kau pun manusia kan.ala kite nie same-same manusia la kan.seperti aku kata fair n lovely la kan..

aku memang tak ada kawan ari golongan jin ke hantu ke?aku rasa jin ngan hantu pown takot nak dekat ngan aku.maklumla cepat touchingkan..tapi bukan itu yang aku nak cerita..tak kesah la orang ta suke aku sebab aku nie cepat touching ke apa ke..tak heran pown..maklumla aku nie bukanya baik sangat macam kowunk kan..hehe...

dah lah malas nak cakap lebih la..takut nanti ada yang terasa..tak suke buat orang terasa sebab aku tak suke orang buat aku terasa..lau nak kena sebijik bole r..haha..aku nie bab-bab sinis tak la pandai sangat..tak sehebat orang disekeliling aku..tapi aku belajar dari diaowunk la..kire sifu aka mentor la nie..hehe...ape la aku nie..sengal jerk memanjang...

Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan.Seluruh kehidupan adalah satu ujian.betul tu..ujian mematangkan diri..ujian tanda Allah sayangkan hamba-Nya..semoga aku kuat dan tabah..InsyaAllah..hehe..

tengok ta hujan kat atas tu?ha hati aku macam tu r..tapi buat selambe sudah kan..ilek-ilek jerk...da la...
muka masih blur...lantak la..

PABILA AKU BERBICARA TENTANG.......

terasa baik la pulak hari nie..aku nak share link-link untuk download movie kat kowunk semua..harap dapat membantu kowunk la yerk..aku sharekan link yang best jerk,yang terbaru ok...
http://jiwang.org/malay-movies/70503-dilarang-masuk-2011-ppvrip.html
DILARANG MASUK

http://jiwang.org/malay-movies/70764-cun-2011-dvdrip.html
CUN

http://jiwang.org/malay-movies/68259-hantu-kak-limah-balik-rumah-2011-dvdrip.html
HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH

http://jiwang.org/indonesian-movies/72354-dalam-mihrab-cinta-2010-dvdrip.html
DALAM MIHRAB CINTA

http://jiwang.org/content/solusi-isu-31-mei-2011-588/
MAJALAH SOLUSI

http://jiwang.org/malay-movies/71622-senjakala-2011-ppv.html
SENJAKALA

http://jiwang.org/international-movies/72838-rio-2011-r5-line-new-audio-hq-550mb-1link.html
RIO

http://jiwang.org/international-movies/72812-thor-2011-ts-ac3-xvid-wbz.html
THOR

nie je kut yang bole share..malas nak cari lebih-lebih..soe la kalau gambo atau ta bole dload ok..hehe...sedaya yang termampu...sharing jerk..

PABILA AKU BERBICARA TENTANG.......

hari ni rasa macam nak post sampai lebam..hehe..maklum la sedang dilanda kebosanan tahap gaban nie..dengan ditemani perut yang sangat lapa..mendengdangkan lagu MR TAXI-SNSD....hahaha...eh2 sempat lagi perut aku nie menyanyi eh..perut-perut..so untuk menghilangkan rasa gundah dihati..lepas exam jumaat hari tu..aku ada pinjam EMPAT buat novel..wau!!jujurnye aku nie memang hantu novel sikit..novel bukan sebarang novel ok..

aku hanya suke novel yang lawak,novel islami macam TAUTAN HATI,MIHRAB CINTA(X HABIS LAGI DEMAM MIHRAB OK),KETIKA CINTA BETASBIH,AYAT-AYAT CINTA..banyak la lagi.tapi tak ingat..sekarang aku fokus kat 1 novel nie..tajuknye..CINTA KAU DAN AKU...cite nie ada part lawak part sedih..tapi best la citew die..hehe..layan jerk..keh aku citew sikit...CE CITER..ok2 aku citer..al kisahnye macam nie..

FARISHA aka RISH berubah watak la dari perempuan yang lemah gemalai alahai ke perempuan yang keras la aka Tomboy la..tu pown lepas kematian ayahnya...lepas tu dia ada mintak kerja sebagai driver kat bandar..asalnya tak dapat..tapi sebab dia tu sempoi then FARISH HAKIMI LAK dah jatuh hati dengan dia tyme Farish terlanggar Rish kat depan lif..disitu la bermulanya cinta pandang pertama Farish..haha

then lepas jadi driver jadi isteri pulak...haha..tapi hubungan mereka sekejap jerk..nak tau kisah selanjutnya haha..baca la sendiri..tak kuasa i nak cerita lebih-lebih..

aku pown ada pinjam gak novel LASKAR PELANGI,TAUTAN HATI(walaupun dah baca n menangis kerannya)ooopppppppppsssss..hahaha...maklum la feel kan....haha...tapi memang best la bace novel nie..aku pown ada gak cite-cite nak jadi novelis..so skunk tengah mengumpul ilmu didada.kalau tak penuh ilmu didada masakan gunung everest bisa aku tawan..betui ka?hahaah..

aduhai...sekarang nie aku tengah kebosanan tahap gile r..tak ta nak buat ap..last last blog nie jugak yang jadi mangsa..sesiapa yang selalu bukak blog aku nie jangan terkejut..salah satu hobi aku nie suke edit blog aku..haha..sekejap macam tu sekejap macam ni...aku suke blog yang meriah..saja..at least lau aku tengok ley tersenyum sowunk-sowunk kan..haha..hmm..k la kot..macam nak habiskan novel CINTA KAU DAN AKU ...plot penceritaan makin menarik..hehe..

tapi demam aku terhadap MIHRAB CINTA belum berakhir lagi..tak tau la bila akan berakhir..hehe...

PABILA AKU BERBICARA TENTANG.......

ketika sedang khusyuk membelek-belek akhbar I LUV ISLAM yang didapati di BOOK FAIR yang lepas..aku tertarik dengan artikel tentang 4 GOLONGAN LELAKI KE NERAKA...YA ALLAH terasa kerdil diriku ini...semoga aku tidak tergolong dalam golongan ini..semoga aku mampu menjalankan amanah aku sebagai lelaki..antara golongan lelaki ke neraka :
  • 'Ayahnya' - Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia.Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya.Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.. tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya. 
  • 'Suaminya' - Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat,memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram,apabila suami mendiamkan diri.. Walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal)maka dia akan ditarik oleh isterinya.
  

  • 'Abang-abangnya' - Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh kepala abang-abangnya.. jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM. Tunggulah tarikan adiknya di akhirat. 
  • ' Anak Lelakinya' - Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari Islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan diakhirat kelak.. Nantikan tarikan ibunya.
Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat, maka kaum lelaki yang bergelar ayah, suami, abang atau anak harus memainkan peranan mereka.

 

PABILA AKU BERBICARA TENTANG.......

assalamulaikum w.b.t
selamat sejahtera kepada semua..semoga sentiasa berada dalam lindungan-Nya..
yuuuuhuuuuuuuuuuuuu!!!! da lama awok ta update blog awok nie..mujur ta berhabuk no..haha.jenuh la awok nok kemah nye..ape nie..aduyai...haha....today merupakan hari yang amat bermakna dalam hidup seorang yang bergelar IBU..tak kesah la panggilan IBU,MAMA,MA,MAK,UMI dan sebagainya yang diberikan kepada mereka namun maknanya tetap sama..pengorbanan yang dilakukan aduhai tidak ternilai jika ingin di bandingkan dengan batu permata,zamrud,crystal,baiduri alah semua yang korang rasa bernilai la..mengikut penilaian sendiri..

besar sungguh pengorbanan seorang ibu nie kan..sebelum kite dilahirkan lagi kite memang ta dapat lihat mahupun berfikir tentang dunia lua..namun kite boleh berfikir seoarang ibu mengandungkan kite selama 9 bulan 10 hari la lebih kurang..tu kalau normal la..lau tak normal ta tau la..ahah..kemana saja dia pergi pasti bersama-sama kandunganya..tapi kan kalau la dia bole tinggalkan kandungan nya tu agak-agak dia tiggalkan tak?maklumla bukan senang nak bawa bayi ni kan..haha..mengarut jerk aku nie..

semasa melahirkan pulak,mereka sanggup bertarung nya untuk melahirkan kite untuk memberi peluang kepada kita untuk melihat dunia luar yang telah tersedia untuk kite..aduyai tidak ternilai kasih seorang ibu ketika itu..semasa nak membesar kan pun tentu banyak dugaan yang ditempuh...maklumla sepanjang tempoh pembesaran kite kan biasa la nakal,segala semua ada..tapi tahap kesabaran seorang ibu jelas disitu..

syurga seorang anak di bawah telapak kaki ibu..tengok betapa besarnya peranan seorang ibu?namun mengapa ada yang masih sanggup untuk menderhakai ibu mereka?tanpa ibu tiada kite kat dunia nie...eh yeke?haha..yela..thanx to bapa juga ya...haha.talk a bout mum's day kan..huhu...aku begitu CINTA SAYANG KANGEN BANGAT LOL SAMA IBU KU di rumah.dah 3 bulan da ta balik..

tentu ma aku tu pown rindukan aku..maklum la..aku tak pernah berenggang ngan mak aku tu..kalaulah kemaman ngan kl nie dekat macam nak p toilet jerk haish aku da dok umah da...ley makan makanan feveret aku tiap hari..haha..mak aku tu paham aku..haha..macam aku paham dia...taste aku taste dia jugak..aku nie kirenya ma aku punya image consultant la..haha...apa aku tak suke mak aku tak pakai..hahaha..bukan apa nak yang terbaik untuk my lovely mom ok..

mak aku tu pfft bab memasak terer gile...ape yang kami sekeluarga nak makan tentu ma buat..haha...aku pown ada la mewarisi sikit kelebihan ma aku tu..pandai la masak sikit-sikit..hehe..tengok dan blaja..huhu..lagi satu aku ngan mak aku pampered sikit..sikit ke????hahaha...entah la..maklum la..aku lebih rapat dengan ma aku dari ayah aku..adik-adik aku lak lebih rapat dengan ayah aku..hm..fair n lovely ta?haha...fair n square la kan...tapi kasih sayang aku kat parent aku tu same jerk cume kat ma aku la lebih sikit..haha

adush..kangen lol..mahu jerk nak balik sekarang tapi..adush ada program menanti..hehe..love my mom so much..semoga ma sentiasa berada dalam lindungan Allah s.w.t,panjang umur untuk melihat anaknya nie kawin n bagi cucu kat dia...hahaha...then semoga sentiasa sihat,ceria dan bahagia..semoga kasih yang dicurahkan itu akan kekal selamanya..terima kasih kerana sudi melahirkan..sudi jaga..sudi segala-galanya...LOVE U SOOOOOOOOOOOOOOOOOOO MUCH!!







2011-05-05

last paper...

assalamualaikum w.b.t. salam ukhuwah kepada semua..alahmadullillah aku masih diberikan kesempatan untuk melihat dunia ini..syukur kepada Ya Rahman Ya Rahim.

esok 6 Mei 2011 tarikh keramat bagi aku terutamanya kerana esok merupakan paper terakhir yang akan aku hadapi sebelum tamatnya sem ini..perasaan sekarang amat berbelah bahagi..mood untuk stady entah hilang kemana..semua mood ranap musnah..haha..bagai badai melanda pulak..aduyai..susah-susah

esok aku akan menghadapi paper methodologi..secara officialy nye coursemate aku semua da habis melainkan aku dan sahabat aku yang sorung tu..kami mengharungi hari-hari kami nanti berdua tanpa teman disisi..hehe..maklumlah kami nie..hmm..ta pe la biarlah rahsia..walaupun rahsia tidak akan tetap menjadi rahsia..hanya rahsia Tuhan saja yang kita tak ketahui...
sekarang sedang mencari mood..kerana aku tak nak sangat-sangat pisang akan berbuah dua kali..cukuplah hal yang lepas tu aku jadikan pedoman,pengajaran kepada aku..ya aku mungkin boleh menyatakan tidak..namun aku mesti kuat..kuat dan tabah..ini semua ujian Allah terhadap ku..percaya pada Qada' dan Qadarnye..La Tahzan Zulhilmi...buku tu banyak mengajar aku..terima kasih keran mempertemukan aku dengan buku tu..
sekarang hanya menunggu saat untuk berjihad dalam dewan besar untuk terakhir kali bagi sem nie.sem nie bakal melabuhkan tirai.kesedihan jugak turut merundum perasaan ketika ini dengan pemergian senior-senior UTM.ucapan selamat maju jaya serta doa akan sentiasa mengiringi perjalanan kalian.semoga dipermudahkan urusan oleh -Nya.hehe...aku pown bakal jugak nanti tapi tunggu masa je.insyaAllah semoga Allah panjangknan umurku,permudahkan urusanku serta sahabat-sahabat ku yang lain..

this is not the right time for me to fell touching or something...tapi masa sekarang adalah masa yang perlu aku bangkit...bangun dari khayalan..cari kenyataan..kuatkan semangat mu..yes berusaha la..semoga ada sinar disebalik kejadian..semoga ada yang bakal menggantikan tempat mereka untuk menguatkan semangat ku secara sampingan.PATAH TUMBUH HILANG BERGANTI...

DALAM MIHRAB CINTA



Syamsul yang dilakonkan oleh Dude Herlino pemuda dalam lingkungan 20an yang bertekad untuk belajar di pesantren di kediri dan sanggup meninggalkan kehidupannya yang cukup selesa.dalam perjalanan ke tempat yang dituju,syamsul telah berjumpa dengan Zizi dilakonkan oleh Meyda Sefira puteri kepada pemilik salah sebuah pesantren terkenal.perkenalan mereka bermula apabila syamsul membantu zizi ketika dalam mereka dalam perjalanan yang sama.ketika itu salah seorang peragut cuba untuk menciri beg zizi namun ditumpaskan oleh syamsul.bibit perkenalan mereka bermula disitu.


syamsul menceritakan tujuan niatnya yang sebenarnya untuk menuntuk ilmu di pesantren namun masih tidak mengetahui pesantren yang terbaik buatnya.akhirnya dia memilih pesantreb Al-Furqan di Kediri yang dimiliki oleh ayah kepada Zizi.maka bermulalah kisah suka dan duka syamsul di pesantren tersebut.namun sayang,kehidupannya di pesantren tidak seperti yang dia impikan.teman sebiliknya Burhan lakonan Boy Hamzah telah memfitnahnya mencuri walletnya.tuduhan itu menyebabkan dia telah dibuang dari pesantren dan di botakkan kepala serta dikeluarkan dengan cara yang tidak hormat.

saat pulang ke rumah,keluarga syamsul sendiri tidak mempercayai syamsul yang menyebabkan dia nekad untuk pergi dari rumahnya.namun semasa berada di jalanan dia nekad untuk mencopet akibat daripada tekanan yang di alami.namun pertama kali mencopet di tertangkap dan di masukkan kedalam penjara.keluarga nya sangat malu apabila mengetahui perkara tersebut walaupun nama yang diberikan adalah Burhan.namun Nadia mengikat jamin abangnya itu.

semasa di dalam lokap syamsul telah belajar tentang cara mencopet dari pencopet handalan..dari situ lah syamsul berani untuk mencopet dan salah seorang mangsanya ialah silvie lakonan Asmirandah.namun syamsul mendapati Silvie itu merupakan tunangan burhan dan dia ingin sekali membalas dendam atas perlakuan burhan terhadapnya.namun lain yang terjadi apabila syamsul telah mengajar della jiran kepada Silvie.maka bermula bibit perkenalan mereka,dan akhirnya Syamsul nekad untuk berubah.

ingin kan cerita yang lebih lanjut.belilah novel
DALAM MIHRAB CINTA.
FAHAMI,HAYATI,SELAMI,RASAI SENDIRI
SEMOGA ANDA BERPUAS HATI

antara lagu temabagi ilem ini ialah :
DALAM MIHRAB CINTA:AFGAN
BUNGA-BUNGA CINTA:ASMIRANDAH DAN DUDE HERLINO
KARENA HATI BICARA: OKI SETIANA DEWI&ANDY ARSYIL

LINK BAGI NOVEL

LINK UNTUK MOVIE CARI SENDIRI LA YERK..MALAS NAK SEARCH
 BARISAN PELAKON